Zoeken

Spanje steeds afhankelijker van Marokkaans voedsel

4 februari 2024 - 15:00 - Wereld

©

Spanje wordt steeds meer afhankelijk van Marokko voor de voedselvoorziening van zijn bevolking, waarschuwt SOS Rural. De organisatie wijst op de negatieve gevolgen van droogte voor de Spaanse landbouwsector en de massale import van Marokkaanse fruit en groente.

Tijdens een debat in Madrid benadrukte Natalia Corbalán, woordvoerster van SOS Rural, de afname van landbouwgrond in Spanje, wat leidt tot een lagere productie en een gestage prijsstijging van levensmiddelen. In twee jaar tijd is het boodschappenmandje in Spanje met 27% gestegen, met als één van de hoofdoorzaken de snelle afbraak van de voedselproductie, zowel landbouw als veeteelt.

Lees ook: Dramatische daling Marokkaanse watermeloenexport naar Spanje

De Europese Commissie voorspelt een daling van 21,5% in het areaal voor tomatenteelt, een belangrijk consumptieproduct in Spanje, en een productiedaling van 22% in de komende jaren. Volgens gegevens van de EU-buitenlandse handel zijn de importen van Marokkaanse tomaten op de Europese markt gestegen van 365.695 ton in 2013 naar 557.225 ton in 2022, een toename van 52%, meldt Agronegocios.

Corbalán bekritiseert de oneerlijke productievoorwaarden, zoals het gebruik van in de Europese Unie verboden fytofarmaceutische producten en "semi-slavernij arbeidsvoorwaarden", waardoor Marokkaanse en Egyptische producten de Europese markt overspoelen en de voedselveiligheid in gevaar brengen. In 2022 daalden de fruitexporten met 10% (12 miljoen ton), terwijl de prijzen van verse producten in supermarkten stegen, volgens Adolfo García Albaladejo, voorzitter van de Fundación Ingenio.

Lees ook: Parasiet ontdekt in Marokkaanse granaatappels in Spanje

SOS Rural bekritiseert verder de strenge dierenbeschermingsregelgeving die het onmogelijk maakt om veehouderijen te onderhouden, de ’irrationele’ milieu-eisen die de landbouw vernietigen en het criminaliseren van landbouwactiviteiten. Tegelijkertijd staat men open voor de massale import van producten, met name uit Marokko, wat de economie en het leven op het platteland ondermijnt.

Bladna.nl