Zoeken

Aanval op vrachtwagens: Marokko waarschuwt Europa

28 februari 2024 - 11:00 - Economie

©

De Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken, Nasser Bourita, heeft maandag de recente aanvallen van Europese boeren op Marokkaanse fruit- en groenteladingen veroordeeld. Hij benadrukte dat de Europese Unie meer profiteert van het handelsakkoord met Marokko dan het koninkrijk zelf.

Boeren in sommige EU-landen betichten Marokko van "oneerlijke concurrentie" en hebben vrachtwagens met Marokkaanse producten aangevallen en vernietigd. Tijdens een persconferentie met zijn Franse ambtgenoot in Rabat, reageerde Bourita op deze incidenten.

Lees ook: Woede in Marokko na aanvallen op Marokkaanse vrachtwagens in Europa

"Als we alleen over landbouw praten, heeft de Europese Unie een overschot met Marokko van bijna 600 miljoen euro. De Europese Unie exporteert de meeste landbouwproducten (granen en andere) naar Marokko. De druk op producten uit het zuiden leggen is dan ook niet eerlijk," stelde hij. Bourita voegde toe dat de Europese Unie in het kader van de associatieovereenkomst met Marokko een overschot van 10 miljard euro heeft gerealiseerd. Deze cijfers tonen aan dat "vrijhandel niet à la carte kan zijn," aldus de minister.

Nasser Bourita waarschuwde ook voor "gevaarlijke verkortingen." "De Europese Unie wordt ons voorgesteld als een soort vergiet waar alles probleemloos binnenkomt. We hebben echter quota en fytosanitaire normen onderhandeld, en de Europese Unie was erg kieskeurig over de voorwaarden. Nu worden er shortcuts genomen om een probleem van politieke perceptie te creëren, in plaats van een handelsprobleem," benadrukte hij.

Lees ook: Franse media in oorlog tegen Marokkaanse tomaten

"Wat ons het meest zorgen baart is de geopolitiek van angst die vandaag de dag in de Middellandse Zee heerst, en de geopolitiek van afwijzing die zich comfortabel installeert," aldus Bourita. Hij herinnerde eraan dat deze tendens al was waargenomen met betrekking tot migranten. "We zien het nu, en het is nog gevaarlijker, de protectionistische reflexen. We zagen het bij mensen, nu zien we het bij goederen," betreurde hij.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team