1 februari 2018 - 15:20 - Marokkanen in het buitenland
Het Spaanse hooggerechtshof heeft het recht op een nabestaandenuitkering toegekend aan twee vrouwen die met dezelfde man getrouwd waren. De man, een Marokkaan die voor het Spaans leger in de Sahara had gewerkt, ontving tot zijn dood een ouderdomspensioen.
De nabestaandenuitkering die oorspronkelijk aan één vrouw werd betaald, wordt voortaan in tweeën gesplitst. Volgens El Mundo verklaarde het hooggerechtshof daarmee een besluit nietig van de rechtbank van Madrid, die het verzoek van de tweede vrouw had afgewezen.
In zijn beslissing stelde het hooggerechtshof "dat polygamie in strijd is met de openbare orde" maar dat het "in dit specifiek geval niet van toepassing kan zijn", omdat het verwijst naar de "Spaanse staat als een onderwerp van internationaal recht", ondanks het verbod op polygamie in de Spaanse wetgeving.
Het hooggerechtshof baseerde haar besluit op artikel 23 van de op 8 november 1979 tussen Marokko en Spanje gesloten socialezekerheidsovereenkomst. Daarin staat dat "de nabestaandenuitkering van een Marokkaanse werknemer gelijk zal worden verdeeld tussen degenen die er volgens de Marokkaanse wet recht op hebben".
Met andere woorden, aangezien de Marokkaanse wet polygamie toestaat, hebben beide vrouwen recht op een nabestaandenuitkering.
Megaproject gaspijpleiding Marokko-Nigeria start in Dakhla
Marokkanen in opstand tegen zomertijd
Marokko: 430 km aan HSL-lijnen in 5 jaar
Racisme in België live op televisie onthuld
Ongelooflijke comeback: Marokko Afrikaans kampioen zaalvoetbal!
Nieuwe baan voor Tarik Sektioui
Marokko wil Marokkaanse diaspora terughalen
Marokkaanse bakker breekt wereldrecord
Fiscus Marokko richt pijlen op vermogende Marokkanen in het buitenland
Koning Mohammed VI’s initiatief voor de Marokkaanse diaspora komt moeizaam van de grond
Genève groeit: steeds meer Marokkanen
Marokkaan in Zwitserland terecht voor ’ontvoering’ zoon
Zineb Hattab, eerste vegan sterrenchef van Zwitserland
Havens Marokko en Spanje draaien overuren door Marokkaanse diaspora