Zoeken

Spanje: vrouwen Marokkaanse polygaam krijgen nabestaandenuitkering

1 februari 2018 - 15:20 - Marokkanen in het buitenland

©

Het Spaanse hooggerechtshof heeft het recht op een nabestaandenuitkering toegekend aan twee vrouwen die met dezelfde man getrouwd waren. De man, een Marokkaan die voor het Spaans leger in de Sahara had gewerkt, ontving tot zijn dood een ​​ouderdomspensioen.

De nabestaandenuitkering die oorspronkelijk aan één vrouw werd betaald, wordt voortaan in tweeën gesplitst. Volgens El Mundo verklaarde het hooggerechtshof daarmee een besluit nietig van de rechtbank van Madrid, die het verzoek van de tweede vrouw had afgewezen.

In zijn beslissing stelde het hooggerechtshof "dat polygamie in strijd is met de openbare orde" maar dat het "in dit specifiek geval niet van toepassing kan zijn", omdat het verwijst naar de "Spaanse staat als een onderwerp van internationaal recht", ondanks het verbod op polygamie in de Spaanse wetgeving.

Het hooggerechtshof baseerde haar besluit op artikel 23 van de op 8 november 1979 tussen Marokko en Spanje gesloten socialezekerheidsovereenkomst. Daarin staat dat "de nabestaandenuitkering van een Marokkaanse werknemer gelijk zal worden verdeeld tussen degenen die er volgens de Marokkaanse wet recht op hebben".

Met andere woorden, aangezien de Marokkaanse wet polygamie toestaat, hebben beide vrouwen recht op een nabestaandenuitkering.

Bladna.nl