Zoeken

Spanje begonnen met opgraving stoffelijke overschotten op rots Al Hoceima

3 augustus 2021 - 18:51 - Wereld

©

Het Spaanse leger is begonnen met de opgravingen van de stoffelijke overschotten van de lichamen die begraven liggen op kerkhoven op de rotsen van Al Hoceima en in Vélez la Gomera. De militairen maken zich zorgen over deze operatie, die in september zou moeten aflopen.

De "overbrenging van de stoffelijke resten van de begraafplaatsen van Al Hoceima en Vélez de la Gomera, die onder Spaans gezag staan, naar de begraafplaats ’Purísima Concepción’ in Melilla, is van start gegaan. In juli werd het bevel tot de opgraving ondertekend door generaal Francisco Javier Varela Salas, het hoofd van de generale staf van het leger.

Lees ook: Spanje verplaatst stoffelijke overschotten van begraafplaats rots Al Hoceima

In totaal zullen de stoffelijke resten van 54 militairen, die tussen de XVIIIᵉ en de XXᵉ eeuw in Al Hoceima en Vélez zijn gesneuveld, worden opgegraven en overgebracht in geschikte containers naar Melilla, volgens een uitgebreid plan dat is opgesteld door de "Teniente Flomesta", de eenheid voor discontinue basisdiensten van de stad. Als alles volgens plan verloopt, zou de opgraving in september volgend jaar voltooid kunnen zijn, zo meldt Ok Diario.

Spaanse militairen zijn echter niet tevreden met de verplaatsing van de resten van hun overleden collega’s, aangezien vlak voor het vertrek van Spanje uit de Sahara in 1975, dezelfde instructies waren gegeven. Ze moesten ook toen stoffelijke overschotten vanuit Spaanse begraafplaatsen verplaatsen naar de Canarische Eilanden. Zo’n 1800 overblijfselen van Spaanse christenen zijn toen uit de Sahara gehaald. Het leger vreest dat het weghalen van de stoffelijke resten ook deze keer zal leiden naar een definitief vertrek van Spanje van de rotsen, die dan aan Marokko zouden worden teruggegeven.

Lees ook: Spaans leger ontkent werken op eilandjes bij Al Hoceima

Het gezag van Melilla heeft er sinds de publicatie van het bevel in het Officieel Bulletin (BOE), voor een versterkte grensbewaking gezorgd om er over te waken dat de overbrenging van de stoffelijke resten van de soldaten enkel tot doel heeft "deze in de best mogelijke omstandigheden te bewaren, rekening houdend met de aantasting die deze begraafplaatsen hebben ondergaan als gevolg van moeilijke omgevingsfactoren waarin zij zich hebben bevonden".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team