Zoeken

Gemeenteraad Utrecht wil islamitische begraafplaats

17 december 2021 - 12:40 - Wereld

©

Het stadsbestuur van Utrecht wil een deel van begraafplaats Tolsteeg gebruiken voor een islamitische begraafplaats. De gemeenteraad voert nu eerst een juridische verkenning uit en zal het voorstel begin volgend jaar aan de gemeenteraad voorleggen.

Vorig jaar zei de gemeente Utrecht al dat ze een begraafplaats voor moslims wil op Tolsteeg, maar er werd ook gekeken naar een ongebruikt veld aan de Hamlaan in Vleuten, dat in de toekomst ook een begraafplaats moet worden. De gemeente denkt dat Tolsteeg meer kansen biedt. "Door dit deel beschikbaar te stellen, wordt er duurzaam gebruik gemaakt van de schaarse grond in Utrecht".

Lees ook: Utrecht: "Voldoende islamitische begraafplaatsen"

Door de coronapandemie kunnen overledenen niet gerepatrieerd worden naar bijvoorbeeld Marokko of Turkije. Daardoor is de discussie over een speciale begraafplaats voor moslims dringend geworden. Een begrafenis volgens islamitische voorschriften heeft onder meer de eeuwige grafrust als voorwaarde. Die bestaat in Nederland enkel in bijzondere begraafplaatsen, die door bepaalde kerkgenootschappen worden beheerd, zoals bijvoorbeeld de orthodox-joodse gemeenschap op de begraafplaats aan het Zandpad, schrijft RTV Noord.

Lees ook: Moslims vragen islamitische begraafplaats in Den Bosch

"De beschikking over een eigen begraafplaats stelt moslims in onze stad in de gelegenheid in hun eigen gemeente te worden begraven en daarbij zoveel mogelijk zelf te kunnen voorzien in de uitoefening van rituelen en de religieuze noodzaak van een niet onderbroken (eeuwigdurende) grafrust," aldus de gemeente.

De voorwaarden zullen worden besproken met de Verenigde Utrechtse Moslims die de acht Utrechtse moskeeën vertegenwoordigen.

Bladna.nl