Zoeken

Spanje legt "oneerlijke" boetes op aan Marokkaanse vrachtwagenchauffeurs

28 november 2021 - 10:00 - Marokko

©

Marokkaanse vrachtwagenchauffeurs, zwaar getroffen door de door Frankrijk opgelegde visumbeperkingen, wenden zich voor hulp tot de Marokkaanse autoriteiten.

Truckers in het internationale wegvervoer (TIR) ​​hebben genoeg van de Franse visumbeperking. De situatie wordt voor hen steeds onhoudbaarder. "Binnenkort zal 70% van de TIR-voertuigen, vooral koelwagens, stoppen", waarschuwt Saïd Chérif, voorzitter van de Marokkaanse vereniging van nationaal en internationaal vervoer en logistiek (AMTNIL), eraan toevoegend dat "sommige bedrijven gedwongen zijn hun vrachtwagens te verkopen om de bedrijfskosten te dekken."

Lees ook: Nederlandse markt gesloten voor Marokkaanse truckers

Visumbeperkingen zijn echter niet het enige probleem waarmee Marokkaanse vrachtwagenchauffeurs worden geconfronteerd. De Spaanse havenautoriteiten hebben zojuist de capaciteit van Marokkaanse vrachtwagens beperkt tot 200 liter brandstof. Zo krijgt elke vrachtwagenchauffeur die de haven van Algeciras binnenrijdt met meer dan 200 liter automatisch een boete van 472 euro. "Sommigen van ons kregen vorige week zelfs een boete van 800 euro opgelegd," aldus Saïd Chérif.

Als protest tegen deze verschillende maatregelen dreigden Marokkaanse vrachtwagenchauffeurs op 21 november met een 72-uursstaking. Maar ze gaven het tijdelijk op, nadat de Vereniging van Marokkaanse Exporteurs (ASMEX) en de Marokkaanse Industrievereniging voor de Productie en Export van Groenten en Fruit (FIFEL) beloofden hun zaak te bepleiten bij de bevoegde autoriteiten.

Lees ook: Visumbeperkingen: bootverkeer Tanger Med-Algeciras geblokkeerd?

"De beperkingen voor de TIR betekenen voor ons een beperking van de Marokkaanse export, vooral omdat we midden in het citrusexportseizoen zitten. We hebben de Franse ambassadeur in Marokko op de hoogte gebracht van deze situatie”, legt Hassan Sentissi, voorzitter van ASMEX, uit. Voor hem is een terugkeer naar de normaliteit dringend nodig; zo niet zou Marokko hetzelfde moeten doen.

Hoe dan ook, Marokkaanse vrachtwagenchauffeurs houden vast aan de dreiging van een staking en zijn van plan deze uit te voeren als de bemiddeling van ASMEX en FIFEL mislukt. Na de bezettingsstakingen die op 28 oktober zijn georganiseerd voor de Franse en Spaanse consulaten-generaal in Agadir, plannen ze een driedaagse staking die op 21 december zal beginnen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team