Zoeken

Spanje houdt militaire oefeningen voor Marokkaanse kust

19 februari 2023 - 19:00 - Wereld

©

De Spaanse krijgsmacht heeft onlangs militaire oefeningen gehouden in de Straat van Gibraltar, nabij de Marokkaanse wateren. Met de militaire manoeuvres wil het leger de eigen capaciteiten voor de defensie van dit strategische maritieme gebied testen.

De oefeningen werden van 6 tot 12 februari gehouden door het 4ᵉ Regiment Kustartillerie, van het Commandocentrum voor Veldartillerie (MACA), onder de operationele controle van het Operatie Commando (MOPS). Aan de oefeningen namen zo’n 200 man deel, wat een enorme inzet aan artillerie en logistiek vereist. De manoeuvres werden uitgevoerd op verschillende strategische punten in de Campo de Gibraltar, van waaruit het maritieme verkeer in de Straat wordt gecontroleerd, aldus Voxpopuli.

Lees ook: Spanje stuurt patrouilleboot naar wateren bij Marokko

De actie moet ervoor zorgen dat "Spanje over een optimaal instrument beschikt voor de controle en bewaking van de kustgebieden van belang", aldus de Defensiestaf (EMAD). De oefeningen zijn een test voor de capaciteiten van de strijdkrachten op het gebied van controle van het maritieme verkeer, en moeten daarnaast ook de interoperabiliteit bevorderen van de middelen die de marine inzet in de regio om de nationale belangen te beschermen. "Het 4ᵉ Regiment Kustartillerie is uitgerust en getraind om de Spaanse kustlijn te verdedigen en te controleren, of elke andere locatie gebonden aan internationale verplichtingen," voegt de staf toe.

Lees ook: Marokko neemt deel aan marine manoeuvres NAVO (foto’s)

Het leger heeft ook verschillende eenheden die verantwoordelijk zijn voor de bescherming van de Spaanse enclaves in de regio, zoals Al Hoceima, Vélez de la Gomera en de Chafarinas eilanden. De marine beschermt ook de maritieme gebieden van nationale soevereiniteit in de Straat van Gibraltar. In dit verband is de diepzee patrouilleboot Atalaya ingezet in het gebied van de Straat van Gibraltar, de belangrijkste toegangspoort tot de Middellandse Zee en een knooppunt van intensief maritiem verkeer. Dat maakt het een zeer strategisch gebied, nog meer sinds de Russische invasie in Oekraïne.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team