Zoeken

Aanwezigheid tanks in Melilla baart Marokko zorgen

21 februari 2022 - 12:20 - Wereld

©

Tanks van het Spaanse leger reden afgelopen dinsdag door de straten van de stad Melilla. De operatie bleef niet onopgemerkt aan Marokkaanse zijde.

"Tanks doorkruisen de straten van de bezette stad [Melilla]", meldde de Marokkaanse pers, zonder kennis te hebben genomen van de reden van de operatie. De aanwezigheid van de tanks in de autonome stad bleek het gevolg te zijn van een oefening om de laadcapaciteit te testen van het nieuwe logistieke transportschip van het leger, Ysabel, aldus Vozpopuli. De krant schrijft dat de machines van de cavalerie-basis "Alcántara 10" in Melilla, naar de haven van de stad werden overgebracht.

Lees ook: Drones om grenzen Melilla met Marokko te versterken

Het militair vaartuig werd afgelopen juni door de Spaanse marine in gebruik genomen. Het "versterkt de logistieke transportcapaciteit van de marine, zowel op het nationale grondgebied als in het operatiegebied", aldus het Spaanse ministerie van Defensie. De Ysabel heeft een laadcapaciteit van meer dan duizend militaire voertuigen en tanks. "Dit soort schepen is van essentieel belang voor de logistieke ondersteuning van militaire eenheden in Sebta en Melilla, de Spaanse rotsen en eilanden in Noord-Afrika, de Canarische Eilanden en de Balearen, en ook voor missies in het buitenland zoals in Libanon en Turkije", stelt de afdeling.

Lees ook: Marokko beschuldigd van "vakkundige annexatie" Sebta en Melilla

De betrekkingen tussen Spanje en Marokko blijven ondertussen gespannen. De ambassadeur van het koninkrijk in Madrid, Karima Benyaich, werd in mei naar Rabat teruggeroepen en is tot nog toe niet op haar post teruggekeerd. Volgens de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken, José Manuel Albares, komt er schot in de hervatting van de betrekkingen, maar is er nog tijd nodig om de plooien weer glad te strijken.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team