Zoeken

Spanje: 23 jaar gevangenis voor rijke Marokkaanse zakenman

12 maart 2021 - 17:50 - Wereld

©

Het Spaanse Hooggerechtshof heeft woensdag een gevangenisstraf van 23 jaar geëist tegen een Marokkaanse zakenman. Hij wordt beschuldigd van het witwassen van geld, lidmaatschap en de financiering van een terroristische groepering.

Zeven personen die ervan worden verdacht explosieven, militaire uitrusting en grote sommen geld gestuurd te hebben naar Daesh-groeperingen in Syrië en Irak, zijn woensdag voor het eerst voor de rechter van het Hooggerechtshof verschenen. Het proces dat op 15 april afgerond zal worden, zal naar verwachting 11 zittingen in beslag nemen.

Volgens het dagblad Assabah heeft het openbaar ministerie de inbeslagname gevraagd van bankrekeningen, activa en bedrijven van de zeven verdachten in Spanje en elders. De Marokkaanse zakenman beschikt namelijk ook over verschillende bedrijven, onroerend goed en landbouwgrond in Marokko.

Uit het voorlopige onderzoek is gebleken dat één van de leden van de terroristische cel, een Nederlander van Syrische afkomst, zijn Spaanse onderneming gebruikte om containers vol militair materieel uit te voeren naar de haven van Mersin in Turkije, alvorens dit over land naar de Syrische grens te vervoeren. De man gaf bij de douane aan dat hij tweedehands kleding en schoenen vervoerde.

Het onderzoek bracht ook verdachte bewegingen aan het licht op de zakelijke bankrekeningen van de Marokkaanse zakenman in de afgelopen drie jaar. De verdachte heeft meer dan 10 miljoen euro ondergebracht bij banken in Zwitserland.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team