Zoeken

Spanje stuurt drie fregatten naar wateren bij Marokko

29 november 2022 - 20:00 - Wereld

©

Als reactie op de aanhoudende aanspraken van Marokko op Sebta en Melilla, heeft Spanje besloten zijn aanwezigheid te vergroten in de wateren bij de twee autonome steden.

De Spaanse marine heeft drie fregatten ingezet in de wateren bij Marokko, één in Sebta (Reina Sofía F-84) en twee in Melilla (Navarra F-85 en Canarias F-86). Er zijn twee open-deur dagen gepland om burgers de kans te geven om de fregatten te bezoeken, die al meer dan 30 jaar in dienst zijn. Spanje heeft de boten ingezet nadat de bijeenkomst op hoog niveau met Marokko van eind dit jaar, opnieuw werd uitgesteld tot januari of februari 2023, aldus El Debate.

Lees ook: Marokko maakt aanspraak op "Spaanse" eilanden en rotsen

In een brief aan het Bureau van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties, verklaarde Marokko in oktober dat het "geen landgrenzen heeft met Spanje" en dat "Melilla een bezet gebied is". Het koninkrijk blijft de twee Spaanse enclaves opeisen, ondanks het besluit van de Spaanse premier Pedro Sanchez om het Marokkaanse autonomieplan voor de Sahara te steunen. De premier probeerde onlangs nog een einde te maken aan de controverse door te verklaren dat "Sebta en Melilla Spaans zijn".

Lees ook: Wat als Spanje en Marokko de grensposten in Sebta en Melilla zouden afschaffen?

Het koninkrijk maakt ook aanspraak op de Spaanse wateren, met inbegrip van de Spaanse rotsen en eilandjes. De uiterst rechtse partij Vox stelde in februari voor de wateren onder Spaanse jurisdictie "correct" af te bakenen, met name voor de visserij. Fernando Alejandre, de voormalige chef-staf van de Spaanse strijdkrachten, benadrukt in zijn onlangs gepubliceerde boek dat Marokko een "ernstige" bedreiging vormt voor Spanje en verwijst daarbij naar de herhaalde bestormingen van migranten aan de grens.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team