Zoeken

Spanje verhoogt budget voor door Marokko geclaimde rotsen en eilanden

26 januari 2023 - 22:00 - Wereld

©

Het Spaanse ministerie van Defensie heeft besloten het budget voor het onderhoud van de door Marokko geclaimde gebieden, namelijk de eilanden Chafarinas, Al Hoceima en Vélez de la Gomera, te verhogen.

Een aantal dagen voor de topbijeenkomst tussen de Spaanse en Marokkaanse autoriteiten in Rabat, heeft het Spaanse ministerie van Defensie een aanbesteding uitgeschreven voor het "volledige onderhoud van de eilanden en rotsen onder nationale soevereiniteit", voor een bedrag van 144.230 euro. Vorig jaar besteedde Spanje slechts 90.000 euro aan dezelfde dienst, meldt Ok Diario.

Lees ook: Marokko maakt aanspraak op "Spaanse" eilanden en rotsen

De dienstverlener is verantwoordelijk voor het onderhoud van industriële koeling, gas, elektrische installaties, elektrische panelen, sanitair en water, tanks, drukregulatoren en kranen, generatoren en ontziltingsinstallaties. Twee agenten van de contractant zullen naar elk van de militaire basissen in deze gebieden worden gestuurd om dit onderhoud uit te voeren, aldus de krant.

Lees ook: "Sebta, Melilla, de eilanden en de rotsen zijn Spaans"

Marokko handhaaft zijn aanspraken op deze gebieden onder Spaanse soevereiniteit, naast die op de autonome steden Sebta en Melilla. In 2021 hekelde het Spaanse ministerie van Buitenlandse Zaken de installatie van een Marokkaanse viskwekerij bij de Chafarinas-eilanden "zonder de nodige vergunningen". In hetzelfde jaar werden de stoffelijke overschotten van voormalige soldaten die op de begraafplaatsen van Al Hoceima en Vélez de la Gomera waren begraven, opgegraven en overgebracht naar een begraafplaats in Melilla.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team