Zoeken

Spanje "belangrijkste bondgenoot" van Marokko in Europa

28 mei 2021 - 12:40 - Wereld

©

Tijdens een top van de Europese Raad in Brussel heeft de Spaanse president Pedro Sanchez zich uitgesproken over de diplomatieke crisis tussen Spanje en Marokko. Volgens Sanchez is de vertrouwensbreuk tussen Marokko en Spanje niet alleen een bilaterale kwestie. Volgens hem is de massale aankomst van migranten in Sebta van vorige week een manifestatie van "een crisis tussen de Europese Unie, Spanje en Marokko". Ook benadrukte hij dat Marokko geen betere bondgenoot binnen de Europese Unie (EU) heeft dan Spanje.

Nu Spanje hoopt op meer steun vanuit de EU om de crisis met Marokko te bezweren probeert de Spaanse regering in Madrid een centrale rol in te nemen in de Europese besluitvorming over het migratiebeleid. "Er is geen betere of grotere bondgenoot van Marokko in de EU dan Spanje. Onze relatie is strategisch, we willen dat deze zo constructief mogelijk is, maar gebaseerd op twee assen: vertrouwen en respect", verklaarde Pedro Sanchez.

De Spaanse premier is er van overtuigd dat de EU alles heeft gedaan om de regering in Rabat in staat te stellen om de migratie weer onder controle te krijgen. Ook meldde hij dat Spanje de "bevoorrechte bemiddelaar" tussen Marokko en Brussel wil blijven. "We moeten Marokko er altijd aan herinneren dat er geen betere of grotere bondgenoot is binnen de Europese Unie dan Spanje om strategische belangen te verdedigen die zo belangrijk zijn voor Marokko en zo noodzakelijk ook voor de Europese Unie", zo sprak de Spaanse premier.

Na deze crisisweek benadrukte Sanchez tegenover de andere Europese regeringsleiders meerdere keren dat "de grenzen van Sebta de grenzen van de Unie zijn". Ook bedankte hij zijn collega’s voor de steun die zij Spanje hebben gegeven. Hoewel de regeringen in Madrid, Rabat en Brussel de afgelopen dagen veel overleg hebben gevoerd over een oplossing van de crisis, wilde de Spaanse regering niet dat de EU een leidende rol zou nemen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team