Zoeken

Spaanse premier vindt reactie Marokko "onaanvaardbaar"

1 juni 2021 - 20:20 - Wereld

©

De Spaanse premier, Pedro Sánchez, vindt het "onaanvaardbaar dat immigratie in het conflict wordt ingezet". Hij verwijst hiermee naar de houding van Marokko. Tussen maandag 17 en dinsdag 18 mei liet het koninkrijk duizenden migranten massaal naar Sebta vertrekken. Hij verzekerde echter dat Spanje een betrouwbare bondgenoot van Marokko in de Europese Unie blijft.

Pedro Sanchez zei dit tijdens de gezamenlijke persconferentie met de premier van Polen, Mateusz Morawiecki, die werd gehouden in de marge van de XIIIᵉ Spaans-Poolse top die maandag van start ging. Het is een reactie op de verklaring van de Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken, die de migratiecrisis in Sebta in verband bracht met de zaak Brahim Ghali en het standpunt van Spanje inzake de Sahara. Sanchez zei dat "het onaanvaardbaar is grenzen aan te vallen wegens meningsverschillen over het buitenlands beleid".

De Spaanse premier benadrukte echter ook dat zijn land Marokko nog steeds als een strategische bondgenoot beschouwt en bereid blijft om "een bevoorrechte, noodzakelijke en zelfs onmisbare gesprekspartner van Marokko in Europa" te zijn.

"Het is belangrijk te onthouden dat goed nabuurschap en de noodzakelijke bilaterale betrekkingen tussen de twee landen gebaseerd moeten zijn op wederzijds respect en vertrouwen," aldus Sánchez.

Bladna.nl