Zoeken

Sebta en Melilla geen toegevoegde waarde voor Spanje

30 mei 2021 - 11:30 - Wereld

©

De ongekende migratiecrisis die Spanje doormaakt doet waarnemers in het buitenland speculeren over de toekomst van de Spaanse steden Sebta en Melilla. Waar sommigen menen dat Spanje vast moet houden aan de steden en ze tegen elke prijs moet verdedigen, zijn er ook critici die vinden dat de enclaves een molensteen zijn om de nek van de Spaanse economie en het Europese land er goed aan zou doen om Sebta en Melilla aan Marokko te laten.

Deze twee opvattingen vormen de rode draad van een artikel van de Russische website Russia Today. Er wordt onder andere beweerd dat Spanje zich op economisch gebied steeds verder in de nesten werkt door zich te laten meevoeren in de obsessie met het beheersen van de steden Sebta en Melilla. Ook zou het Iberische land hiermee de Europese Unie in diskrediet hebben gebracht en zou het geduld van de Unie op beginnen te raken.

"Je zou kunnen zeggen dat Sebta en Melilla een last zijn voor Spanje. Het is niet gerechtvaardigd om deze twee steden in de eenentwintigste eeuw onder kolonisatie te houden, wat zo enorm duur is voor een land dat lijdt aan pathologische nostalgie", staat er vermeldt in her artikel van Russia Today.

Volgens het schrijven van het medium zijn de staatsbegroting van Spanje en de begroting van de lokale overheden van Sebta en Melilla onder druk komen te staan door de voortdurende migratiecrisis en de grenssluitingen als gevolg van de coronaviruspandemie. Ook wordt er gewezen op het feit dat het ambtenarenapparaat in de Spaanse steden de voornaamste bron van werkgelegenheid is.

Volgens de auteur van het artikel op de Russische nieuwssite hebben de enclaves "Spanje overgeleverd aan de wil van Marokko". Ook zouden de steden Spanje geen militair of geopolitiek voordeel opleveren. "Ze vergiftigen niet alleen de relaties met Marokko, ze hebben absoluut geen toegevoegde waarde."

"Weinigen, zowel links als rechts, hebben de Sebta-crisis, afgezien van geografische, geopolitieke of historische kwesties, beschouwd als het resultaat van een anachronistisch imperialisme. Een imperialisme gebaseerd op een achterhaald kolonialisme dat zowel rechts beïnvloedt, uit nostalgie om meer Spaans te zijn, als links, uit angst minder Spaans te zijn". Volgens de schrijver van het artikel zouden de Spanjaarden een fout begaan als zij zich in de 21e eeuw nog vast blijven houden aan de kolonisatie van Sebta en Melilla.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team