Zoeken

Spanje aan Amerika: "Stop verkoop wapens aan Marokko"

20 april 2020 - 14:10 - Marokko

©

Spanje heeft haar bezorgdheid geuit over de recente aankoop van raketten door Marokko. Europarlementariër José Ramón Bauzá heeft vrijdag aan het Amerikaans congres gevraagd om geen raketten meer aan Rabat te verkopen.

Bauzá wenst dat Washington afziet van de verkoop van tien Harpoon-antischipraketten aan Marokko. De bestelling werd vorige week door het Amerikaans defensie agentschap goedgekeurd.

De Europarlementariër heeft een schriftelijk verzoek in die zin ingediend bij de commissie Buitenlandse zaken van de Senaat en het Huis van Afgevaardigden die samen het Congres vormen.

Volgens Bauzá zouden de raketten een bedreiging vormen voor Spanje en voor de stabiliteit in de Straat van Gibraltar. De bewindsman hekelt ook het feit dat Marokko misbruik maakt van de zwakte van de regering van Pedro Sánchez om zijn belangen te beschermen.

Bauzá laat in zijn verzoek weten dat Marokko in 2020 zijn defensiebegroting met 30 procent heeft verhoogd en dat het koninkrijk vorig jaar 3 procent van zijn BBP aan de defensie heeft gewijd. Volgens de parlementariër wil Marokko op termijn de Spaanse wateren in de Straat van Gibraltar en de Canarische Eilanden controleren.

Het congres heeft nu dertig dagen om op het verzoek van de Spaanse politicus te reageren.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2020 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team