Zoeken

Spanje aarzelt om gas naar Marokko te verschepen

8 mei 2022 - 18:20 - Wereld

©

Spanje heeft nog steeds geen toestemming gegeven voor het doorsturen van gas naar Marokko via de Maghreb-Europa Gaspijpleiding (GME) in omgekeerde richting. Het is plausibel dat de Spaanse autoriteiten aarzelen om het groene licht te geven voor de start van de operatie, vanwege de dreigementen van Algerije.

"Spanje heeft nog geen gas naar Marokko gestuurd. Officieel is er geen weg terug, maar de toestemming, die vorige week werd aangekondigd als op handen zijnde is nog steeds niet uitgevoerd," meldt La Vanguardia. De krant schrijft dat "het technische apparaat en de administratieve formaliteiten" zijn afgerond. Om elke verdenking tegen Spanje te vermijden moet Marokko bewijzen overleggen van de aankoop van gas (aankoopfacturen) op de internationale markt. Algerije heeft gedreigd met afsluiting indien Spanje zijn gas aan Marokko zou leveren.

Lees ook: Algerije reduceert gasleveringen aan Spanje

De Spaanse minister van Ecologische overgang, Teresa Ribera, verzekerde haar Algerijnse collega van Energie, Mohamed Akrab, dat er geen enkele molecule Algerijns gas naar Marokko zal gaan. In de overeenkomst bestaat de rol van Spanje uit het ter beschikking stellen van zijn hervergassingsinstallaties aan het koninkrijk, om op de internationale markt aangekochte vloeibare aardgas te transformeren, alvorens het via de GME naar Marokko te vervoeren.

Lees ook: Spanje kan niet aantonen dat het geen Algerijns gas aan Marokko verkoopt

Indien Spanje de GME openstelt voor de levering van gas aan Marokko, riskeert het land de 21% van zijn gasleveringen uit Algerije te verliezen. Algiers vreest dat de GME zich op een dag tot in de Sahara zou kunnen uitstrekken, om gas uit Nigeria, en eventueel uit Mauritanië en Senegal te vervoeren.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team