Zoeken

Aanslagen Catalonië: rechtbank weigert onderzoek naar Marokkaanse geheim agent

24 januari 2021 - 17:20 - Wereld

©

De gerechtskamer die het proces van de bomaanslagen in Catalonië in 2017 behandeld, heeft een verzoek van de verdediging om de voormalige commissaris José Villarejo in het proces te laten getuigen, afgewezen. De advocaat van een van de beklaagden wil Villarejo ondervragen over het hardnekkige gerucht dat het brein van de bende, de imam van Ripoll (Girona), Abdelbaki Es Satty, een dubbelagent was die werkte voor het Spaanse Nationale Inlichtingencentrum (CNI) en voor de Marokkaanse geheime dienst.

De advocaat van de verdachte Driss Oukabir, Luis Álvarez Collado, diende het verzoek in naar aanleiding van recente uitspraken die Villarejo heeft gedaan over de imam uit Ripoll, die stierf bij een explosie in het huis van de terreurcel in Alcanar (Tarragona) op 16 augustus 2017.

Collado wil dat Villarejo voor de rechtbank verklaart of hij tot de ontdekking was gekomen dat Abdelbaki Es Satty in dienst was van zowel de Spaanse als de Marokkaanse geheime dienst.

Het verzoek is afgewezen door de president van de rechtbank, Félix Alfonso Guevara, omdat het volgens de magistraat niet meer mogelijk is om in dit stadium van het proces hier een onderzoek naar in te stellen.

In 2019 had de onderzoeksrechter van het proces, José Luis Calama, al een verzoek geweigerd om de vermeende relatie van Es Satty met de CNI te onderzoeken. De beschuldiging zou volgens de advocaten van de verdediging duiden op aansprakelijkheid van de Spaanse staat voor de aanslagen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team