Zoeken

Spaanse boksers wijten hun verlies aan Marokkaanse scheidsrechters

5 augustus 2021 - 10:40 - Sport

©

Het traject van de Spaanse boksers op de Olympische Spelen van Tokio was vrij kort. Ze werden uitgeschakeld in de kwartfinales. Analisten wijzen voor dat verlies met de vinger naar de scheidsrechters, vooral naar die van Marokkaanse afkomst.

De Spaanse bokser Gabriel Escobar heeft zijn gevecht in de kwartfinales van de Olympische Spelen verloren en ook zijn landgenoot Emmanuel Reyes verloor van Julio La Cruz. De nederlaag van de twee vechters is volgens bepaalde analisten te wijten aan de onrechtvaardigheid van de Marokkaanse scheidsrechters Abdellatif Makfouni en Bachir Abbar, die oordeelden in het voordeel van de tegenstanders van de Spaanse boksers.

Lees ook: Enige Marokkaanse worstelaar op Olympische Spelen geeft op

"De twee Marokkaanse scheidsrechters bestempelden ons als verliezende partij in alle gevechten. Ik heb dit aan de organisatie laten weten maar ze namen me niet serieus. Ze zijn schaamteloos", zegt trainer Rafa "Balita" Lozano, na de nederlaag van Gabi. Gabi van zijn kant denkt dat hij mogelijk het slachtoffer is geworden van het conflict tussen Marokko en Spanje. "Ik weet niet of ze ons hebben laten boeten voor hun frustratie over Spanje (de Marokkanen). Ik doe niet aan politiek, maar ik weet dat ik in de laatste ronde alles heb gedaan om te winnen. En toch...", zei hij.

Afgezien van de verdenkingen ten aanzien van de Marokkaanse scheidsrechters, lijken de kwalen die het boksen op internationaal niveau teisteren, ernstiger en diepgaander. Volgens Sandor Martín, beroepsbokser en drievoudig Europees kampioen, is corruptie van de scheidsrechters één van die kwalen. "In Rio 2016 was er corruptie en werden veel juryleden uitgesloten van Tokyo 2020, maar het is nog steeds de International Boxing Association AIBA, die de scheidsrechters voor deze Olympische Spelen selecteerde. Ik wil hiermee niet zeggen dat er sprake is van corruptie, maar het niveau van scheidsrechters en juryleden voldoet niet aan de standaard van een wedstrijd van deze omvang," legt hij uit aan El Español.

Lees ook: Soufiane El Bakkali bezorgt Marokko eerste medaille op Olympische Spelen

Volgens de deskundige moet er ook toezicht komen op de scheidsrechters en juryleden. "Het optreden van scheidsrechters en juryleden moet worden herbekeken en er moet een internationale handleiding worden opgesteld voor scheidsrechters, want hun taak is niet eenvoudig, enkel de besten zouden aan de Olympische Spelen mogen deelnemen", voegt hij eraan toe.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team