Zoeken

Spaans militair schip op missie in wateren bij Marokko

22 april 2022 - 19:40 - Wereld

©

Het patrouillevaartuig "Vigía" heeft de marinebasis van Puntales (Cádiz) verlaten, om doorlopende bewakingsoperaties uit te voeren voor de kust van Marokko.

De Spaanse patrouilleboot zal zijn missie uitvoeren in de Spaanse wateren, bij de rotsen van Al Hoceima en La Gomera, de Chaffarinas-eilanden, de baai van Algeciras, de Alboran-zee en voor een groot deel van de Spaanse kust. De belangrijkste doelstelling is de bewaking en controle van het zeeverkeer in de speciale milieubeschermingszones (ZEC) en de bescherming van de maritieme communicatielijnen tussen San Vicente en Gata via de Straat van Gibraltar.

Lees ook: Spaanse militairen vrezen overdracht eilandjes aan Marokko

De permanente bewakings- en afschrikkingsoperaties zijn een manier om de maritieme ruimte continu te bewaken, mogelijke dreigingen te voorkomen en onmiddellijk en op een realistische manier te kunnen reageren op een eventuele crisis. Zo’n 3000 agenten nemen deel aan de operaties, onder toezicht van het Maritiem Operationeel Commando (MOM).

Lees ook: Spanje versterkt militaire aanwezigheid bij Melilla

De "Vigía" (P-73) is de derde patrouilleboot van de "Serviola"-klasse. Het vaartuig werd ontworpen door het vroegere bedrijf Bazán (nu Navantia) en op 23 maart 1993 aan de Spaanse marine geleverd. Sindsdien heeft het talrijke missies voor maritiem toezicht uitgevoerd en deelgenomen aan verscheidene nationale en multinationale operaties. Het heeft een bemanning van maximaal 47 leden en kan urenlang navigeren, zelfs in ruwe zee.

Bladna.nl