Zoeken

Sebta zoekt tolken die Darija spreken

7 december 2021 - 10:40 - Wereld

©

De regering van Sebta wil negen tolken aanwerven om te helpen bij de individuele gesprekken met de meer dan 400 minderjarige Marokkanen die in de enclave verblijven, ter voorbereiding van hun terugkeer naar Marokko.

Het staatsbedrijf Tragsatec is uitgekozen om negen vertalers/tolken aan te werven die een goede kennis hebben van het Darija en het Frans. Ze zullen maatschappelijk werkers moeten bijstaan tijdens individuele gesprekken met Marokkaanse minderjarigen. Het bedrijf krijgt een bedrag van 100.728 euro voor deze dienst.

Lees ook: Gerepatrieerde minderjarige Marokkanen al terug in Sebta

De autoriteiten van Sebta zullen de tolken inzetten om de uitwisseling te vergemakkelijken tijdens de verplichte gesprekken in het kader van de repatriëring van de Marokkaanse minderjarigen die in mei van dit jaar massaal naar de stad trokken. Tot op heden verblijven in Sebta nog steeds meer dan 400 minderjarigen, van wie de meesten in opvangcentra wonen en opgevangen worden door de kinderbescherming in de autonome stad, aldus Hora Sur.

Medio augustus werd een vijftigtal minderjarigen naar Marokko gerepatrieerd op basis van de in 1997 door Spanje en Marokko ondertekende overeenkomst inzake de preventie van illegale immigratie van niet-begeleide minderjarigen, hun bescherming en hun terugkeer. Deze procedure werd door verschillende NGO’s voor de mensenrechten en door de Verenigde Naties als "illegaal" beschouwd en is uiteindelijk opgeschort door de Spaanse rechterlijke macht, die besliste dat minderjarigen individueel moeten worden gehoord en juridische bijstand moeten krijgen, vooraleer ze naar hun land van herkomst worden gerepatrieerd.

Lees ook: Marokko weigert dat minderjarigen uit Sebta naar Spanje worden gebracht

De Spaanse regering heeft zich bereid verklaard Sebta te steunen bij het repatriëringsproces van de minderjarigen. Een operatie die zo snel mogelijk moet worden uitgevoerd, gezien de erbarmelijke omstandigheden waarin de meeste tieners op straat leven, "zonder enige vorm van sociale-, gezondheids- of humanitaire bijstand".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team