Zoeken

Sebta en Melilla: experts sluiten Marokkaanse militaire aanval uit

24 juni 2023 - 09:00 - Wereld

©

Twee voormalige hoge Spaanse legerofficieren, admiraal Juan Rodríguez Garat en luitenant-generaal Francisco Gan Pampols, achten een Marokkaanse militaire aanval op Sebta en Melilla onwaarschijnlijk.

Op woensdag 21 juni werd in Madrid het rapport gepresenteerd van de denktank ‘Europa Ciudadana’ over "De rol van Sebta en Melilla op de wereldagenda". Twee voormalige militaire officieren betoogden er dat een gewapende Marokkaanse aanval op de twee autonome steden onwaarschijnlijk is, zelfs indien Spanje door een "pro-Marokkaanse" partij zou worden bestuurd. Ze voegden eraan toe dat de NAVO de twee enclaves ook zou verdedigen in het geval van een agressie.

Lees ook: Sahara: verandering in positie Spanje eind juli?

"Rusland kan het zich veroorloven om tegen bijna de hele institutionele gemeenschap in te gaan, maar Marokko kan zich niet permitteren om een stad met bloed en vuur binnen te vallen en mensen te doden", zei Admiraal Rodríguez Garat. Hij hekelde wel de hybride strategie van Marokko die gebruik maakt van "immigratie met als doel problemen te veroorzaken" en "de Spaanse regering onder druk te dwingen toe te geven". Luitenant-generaal Gan Pampols vreest van zijn kant conflicten met een lage intensiteit tussen Marokko en Spanje.

Lees ook: Spanje stuurt patrouilleboot naar Marokkaanse kust

Javier Rupérez, voormalig ambassadeur van Spanje in de Verenigde Staten, benadrukte de "krachtige" en "brute" afschrikkingscapaciteit van de NAVO. "Niemand heeft het aangedurfd om een NAVO-lid aan te vallen, op één uitzondering na, en dat is 9/11. Als er een ernstig probleem is, moet Spanje aantonen dat het zichzelf kan verdedigen, waarna het de steun van de NAVO zal krijgen", voegde hij eraan toe.

Bladna.nl