Zoeken

Sebta klaagt over invasie Marokkaanse smokkelaars

24 november 2013 - 21:05 - Gemeenschap

©

Sebta, Spaanse enclave in het noorden van Marokko, werd vorige week opgeschud door rellen en protestacties. De lokale overheid schrijft de incidenten toe aan de aanzienlijke toename van het aantal Marokkaanse smokkelaars die de enclave bezoeken.

In een verklaring schat de lokale overheid dat ruim 5000 ’nieuwe’ smokkelaars dagelijks Sebta bezoeken. Volgens de regeringsafgevaardigde veroorzaakt dit onvrede bij de bewoners van de stad, die vorige week hun ongenoegen hebben geuit door het verkeer te blokkeren.

Deze stroom van nieuwe grenswerkers is volgens Sebta, een gevolg van de economische crisis in Marokko. Omdat geen visum wordt gevraagd aan bewoners van regio Tetouan, vestigen vele Marokkanen van andere steden zich er om toegang te krijgen tot de enclave.

Het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken is bezig met de bouw van de nieuwe grensovergang ’Tarajal 2’. Deze zou in januari klaar zijn en moet de stroom van grenswerkers helpen reguleren. Met de opening van Tarajal 2 verdwijnt de grensovergang Biutz definitief.

Dagelijks steken er naar schatting tussen 20.000 en 25.000 mensen de grens met Sebta over, grotendeels vrouwen die goederen smokkel voor 100 à 150 dirham per oversteek. Deze handel genereert een omzet van 1,5 miljard euro volgens de Marokkaanse autoriteiten.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2020 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team