Zoeken

Moslims uit Sebta en Melilla keren naar goedkoper Marokko

5 maart 2014 - 12:26 - Marokko

©

Honderden moslims uit Sebta en Melilla, getroffen door werkloosheid en de economische crisis in Spanje, wonen officieel in één van de enclaves, maar verblijven in werkelijkheid in Marokko.

Het fenomeen is niet nieuw, maar verontrust steeds meer de autoriteiten van de twee autonome steden in Noord-Marokko.

Volgens cijfers gepubliceerd door El Pais, is de bevolking in Sebta met 9,2% gestegen sinds 2008, van 77.389 naar 84.504 inwoners. In Melilla is deze toename nog veel voelbaarder met 17,2% meer inwoners.

In Sebta bijvoorbeeld steken tussen 200 en 250 leerlingen dagelijks de grens over om in de enclave naar school te gaan. Een docente bevestigde dit aan El Pais en zegt de keuze van de ouders van haar leerlingen te begrijpen. Volgens haar is het gewoonweg onmogelijk voor een gezin om in Sebta te leven van kinderbijslag en een werkloosheidsuitkering. Samengeteld komt dat neer op slechts 426 euro per maand.

Om dit fenomeen te bestrijden is het sinds maart 2010 onmogelijk om een kind op school in te schrijven zonder in de enclave te wonen. Om dit te bewijzen moeten de ouders een getuigschrift van gezinssamenstelling en een attest van woonst genaamd ’empadronamiento’ tonen.

In het afgelopen jaar werden 945 mensen uit de inwonerslijst van Sebta verwijderd en ruim 400 dossiers zijn nog in behandeling. Het aantal fraudeurs wordt op 2000 geschat in de enclave.

Bovendien zullen in de komende maanden alle attesten van woonst van gezinnen van meer dan 8 personen worden gecontroleerd. Het doel is de bevolkingsdichtheid te verlagen. Deze is nu van 5800 inwoners per km2.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team