Zoeken

School in Marokko verbiedt hoofddoek bij sollicitatie

5 juli 2024 - 20:10 - Marokko

©

Een privéschool in Bouznika ligt onder vuur nadat bekend werd dat sollicitanten voor een functie als directieassistente geen hoofddoek mogen dragen.

De eis, die op een vacaturewebsite werd gepubliceerd, heeft geleid tot verontwaardiging bij internetgebruikers en mensenrechtenactivisten. Zij zien dit als een schending van de vrijheid van godsdienst, die is vastgelegd in de Marokkaanse grondwet.

Lees ook: Hijab: Franse school in Marrakech veroordeeld

Artikel 3 van de grondwet uit 2011 stelt dat "de islam de godsdienst van de staat is, die iedereen de vrije uitoefening van erediensten garandeert". Artikel 175 verbiedt elke herziening van de bepalingen met betrekking tot de islamitische godsdienst. Ook de kaderwet over onderwijs benadrukt de waarden van openheid, gematigdheid, tolerantie en dialoog.

Lees ook: School in Rabat weigert toegang aan leerlingen met hoofddoek

Deze kwestie doet denken aan een soortgelijk incident in juni, waarbij een rechtbank in Marrakech een Franse school veroordeelde omdat het een leerlinge met een hoofddoek had geweigerd. De rechtbank bevestigde het recht op onderwijs zonder discriminatie en legde de school een boete op.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team