Zoeken

Schokkende vraag van journalist aan aanvoerster Atlas Leeuwinnen

25 juli 2023 - 22:00 - Sport

©

Tijdens een persconferentie op het vrouwenwereldkampioenschap dat plaatsvindt in Australië en Nieuw-Zeeland, stelde een journalist zondag een nogal schokkende en gênante vraag aan de aanvoerster van het Marokkaanse vrouwenelftal.

De journalist vroeg aan Ghizlane Chebbak of er lesbische spelers in het Marokkaanse vrouwenteam waren. De aanvoerster reageerde niet en de FIFA-moderator ging snel over naar een andere vraag. Het was echter al te laat. De vraag zorgde voor verontwaardiging onder de andere aanwezige journalisten, meldt The Athletic.

Lees ook: Afghaans elftal dolblij voor Atlas Leeuwinnen

"De journalist ging volledig over de schreef," reageerde Shireen Ahmed, een moslimjournaliste van CBC in Canada. "Risicobeperking is belangrijk en het was niet nodig om de aanvoerster of de coach deze vraag te stellen. De vraag werd afgewezen door een FIFA-mediafunctionaris, maar had niet gesteld moeten worden."

"Dit is waarom we pleiten voor diversiteit in de sportmedia, maar ook waarom je jezelf moet diversifiëren... om onderweg empathie en fatsoen te leren. Dit is onaanvaardbaar," verklaarde Nubia, presentatrice van de populaire Amerikaanse podcast Shea Butter FC. Een andere commentator noemde het voorval een schande. "Ik weet dat vrouwenvoetbal veel opener is dan mannenvoetbal, maar als je een journalist bent en probeert speelsters te identificeren die in hun land van herkomst vervolgd of gevangen gezet kunnen worden, is dat geen goed idee."

Lees ook: Valse geruchten over Atlas Leeuwinnen, voetbalbond dreigt

In Marokko is homoseksualiteit een misdrijf dat verboden is door artikel 489 van het Wetboek van Strafrecht. Wie betrapt wordt op homoseksualiteit riskeert van zes maanden tot drie jaar gevangenisstraf en van 120 tot 1200 dirham boete.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team