Zoeken

Schengenvisa: Marokkanen hekelen "beledigende en illegale praktijken"

30 maart 2024 - 08:00 - Marokko

©

Rachid Hamouni, parlementslid voor de PPS-partij, heeft minister van Buitenlandse Zaken Nasser Bourita aangesproken over de problemen die Marokkanen ondervinden bij het verkrijgen van een Schengenvisum.

Hamouni stelde in een schriftelijke vraag aan Bourita dat "burgers moeilijkheden ervaren bij het verkrijgen van een Schengenvisum, met name via erkende agentschappen die verantwoordelijk zijn voor de ontvangst en behandeling van visa-aanvragen." Hij benadrukte de moeizame en dure procedures om een afspraak te maken. "De meeste burgers hebben moeite om een afspraak te maken om hun aanvraag in te dienen, en de wachttijd kan zonder antwoord oplopen tot lange weken. Dit ontneemt sommigen het recht om te reizen voor belangrijke redenen zoals studie, werk of medische zorg."

Lees ook: Marokkanen gaan meer betalen voor Schengenvisa

Het parlementslid hekelt "oneerbare en illegale praktijken van sommige tussenpersonen die geld vragen" voor het regelen van afspraken. Hij dringt aan op "bescherming van Marokkaanse burgers tegen de malafide praktijken van visa-agentschappen" en pleit voor "een dialoog met de betrokken landen om een efficiënte, transparante en toegankelijke beheer van visa-aanvragen te garanderen, inclusief een duidelijke procedure voor het maken van afspraken en het verkrijgen van een visum, of ten minste een antwoord binnen een redelijke termijn."

Lees ook: Schengen visa in Marokko: chaos door tussenpersonen

Volgens sommige burgers zijn de afspraakkalenders op de websites van visa-agentschappen volledig verdwenen. Dit zou te wijten zijn aan tussenpersonen die afspraken voor exorbitante prijzen verkopen, variërend van 2000 tot meer dan 5000 dirham. Eerdere initiatieven van Europese consulaten in Marokko om digitale systemen te implementeren, bleken tevergeefs vanwege de toenemende activiteiten van deze tussenpersonen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team