Zoeken

Salah Abdeslam stapte met bomgordel café binnen

15 april 2022 - 11:40 - Wereld

©

Hoofdbeschuldigde Salah Abdeslam, vertelde woensdag tijdens het proces over de aanslagen in Parijs, dat hij op de avond van de aanslagen een café was binnengegaan met een bomgordel, maar dat hij zich op het laatste moment zou hebben bedacht.

Op het assisenproces over de aanslagen van november 2015 in Parijs nam Salah Abdeslam voor het eerst het woord. Hij vertelde dat hij zich de avond van 13 november zou opblazen in een café in het 18e arrondissement, in het noorden van Parijs. Hij bestelde in het café een drankje waarna hij besloot om toch niet tot de daad over te gaan. "De opdracht die men mij gegeven had, was dat ik naar een café in het 18e arrondissement moest gaan. Ik ga het café binnen, bestel een drankje, kijk naar de mensen om me heen en zeg tegen mezelf: ’Nee, ik ga het niet doen’", vertelde Abdeslam in de rechtbank volgens Het Nieuwsblad.

Lees ook: Salah Abdeslam moet 700.000 euro aan agent betalen

Bij zijn vorige ondervraging had Abdeslam gebruik gemaakt van zijn zwijgrecht. Hij legde uit dat hij dat had gedaan omdat hij het gevoel had dat hij niet gehoord werd. "Van meet af aan wil men niet zien wie ik werkelijk ben." Daarna zei hij dat hij deze keer wel zal spreken, want "het is de laatste keer dat ik daartoe de gelegenheid krijg". Hij vertelde dat hij tot 11 november dacht hij dat hij naar Syrië zou vertrekken. Twee dagen voor de aanslag sprak hij met Abdelhamid Abaaoud. Hij was in shock omdat hij zich moest opblazen en kende ook de doelwitten nog niet op dat moment. "Dat was een schok voor mij, maar uiteindelijk zal hij me overtuigen, uiteindelijk zal ik instemmen."

Lees ook: Salah Abdeslam kost vermogen aan Franse staat

Op vrijdag 13 november, de dag van de aanslagen, maakte Abdeslam zijn bomgordel onklaar en gooide het weg. Hij vertelde dat hij in zijn auto ging zitten en in Parijs heeft rondgereden. "Op een gegeven moment viel de auto in panne (...) Ik ben uitgestapt en te voet verder gelopen." Medebeschuldigde Mohamed Abrini verklaarde eerder ook al dat hij het vermoeden had dat Salah Abdeslam de bomgordel niet heeft durven gebruiken. Abdeslam zei wel dat "hij het geprobeerd heeft, maar dat de vest niet werkte", maar Abrini was niet overtuigd van zijn verhaal.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team