Zoeken

Salafistische prediker mag Marokko niet verlaten

5 maart 2024 - 21:00 - Marokko

©

De omstreden salafistische prediker Abou Ammar mag van de Marokkaanse justitie Marokko niet verlaten. Hij wordt beschuldigd van smaad en laster door een journaliste en bekende artiesten.

De beschuldigingen komen voort uit video’s die Abou Ammar op sociale media heeft gedeeld. Daarin bekritiseert hij onder meer een journaliste die zonder hoofddoek verscheen in een interview en een artiest die hij beschuldigt van "losbandigheid".

Lees ook: Zangeres Fatima Tabaamrant bedreigd door prediker

De uitspraken van Abou Ammar veroorzaakten een storm van verontwaardiging op sociale media. Media, vakbonden en mensenrechtenorganisaties zien zijn gedrag als een schending van de persvrijheid en het recht van vrouwen om hun eigen kleding te kiezen en hun beroep vrij uit te oefenen.

Naast de journaliste en de artiest die al aangifte deden, hebben twee andere artiesten (een bekende Amazigh komiek en zijn vrouw) ook aangifte gedaan tegen Abou Ammar.

Op woensdag 6 maart 2024 moet Abou Ammar zich voor de rechtbank in Inezgane verantwoorden. De officier van justitie zal dan beslissen of hij hem op vrije voeten vervolgt of in voorarrest neemt.

Lees ook: Marokkaanse prediker gaat strijd aan tegen strakke broek tijdens gebed

Abou Ammar is een controversieel figuur die op sociale media regelmatig tekeer gaat tegen artiesten, mensenrechtenactivisten, journalisten en zelfs andere predikers. Zijn aanhangers zien hem als een prediker die op zijn eigen manier de islam propageert. Critici beschuldigen hem ervan religie te gebruiken voor zijn eigen gewin en te profiteren van zijn online succes.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team