Zoeken

Sahara vs. Israël: Trumps afscheidsgeschenk aan Marokko

16 december 2020 - 17:00 - Marokko

©

Washington heeft de soevereiniteit van Marokko over de Sahara erkend in ruil voor een herstel van de betrekkingen tussen het koninkrijk en Israël. Bruce Maddy-Weitzman, een expert op het gebied van Israëlisch-Marokkaanse betrekkingen, zegt aan AFP dat de erkenning van de soevereiniteit van Marokko over de Sahara door de VS "een geschenk" was aan het Noord-Afrikaans land.

Gezien al de tijd die verstreken was voordat dit besluit werd genomen, werd Maddy-Weitzman enigszins verrast door de aankondiging van Donald Trump met betekking tot de normalisatie van de relatie tussen Israël en Marokko op donderdag. Volgens hem heeft Marokko de deal snel gesloten vanwege de komst van een nieuwe regering in Washington.

Bovendien openden de Abraham-akkoorden (een gezamenlijke verklaring tussen Israël, de Verenigde Arabische Emiraten en de Verenigde Staten, die bereikt werd op 13 augustus 2020), de weg voor Marokko. Daarom gaat het, "vanuit het standpunt van Marokkanen over een geschenk van de vertrekkende Trump-regering. Bovendien staat dit thema centraal in de nationale identiteit van Marokko en is het sinds het midden van de jaren zeventig een prioriteit in termen van buitenlands beleid," benadrukte hij.

Volgens de specialist is dit eenvoudigweg een transactie, ook al gebruiken Marokkanen het woord "normalisatie" niet. Het versterkt bovendien het imago van Marokko in het Westen als een liberaal, tolerant, open, multicultureel land dat zijn joodse erfgoed waardeert. De erkenning door de Verenigde Staten van de soevereiniteit van Marokko over de Sahara, is een omslag, omdat het ook de internationale reputatie van het koninkrijk zal versterken, voegde hij eraan toe.

Volgens Maddy-Weitzman speelde Frankrijk geen rol bij dit akkoord. "Ik denk niet dat ze de Amerikanen zullen volgen door ook de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara te erkennen, aangezien de banden van Frankrijk met Algerije behouden moeten worden via steun aan het Polisario-front. Daarom denk ik dat ze er waarschijnlijk niet bij betrokken waren", concludeerde hij.

Bladna.nl