Zoeken

Sahara: Christopher Ross werkte voor Amerika

8 juni 2012 - 12:55 - Marokko

©

Zoals we onlangs meldden, zijn de Amerikanen kwaad op de beslissing van Marokko om niet meer samen te werken met Christopher Ross. De VN-gezant voor de Sahara werkte namelijk aan een Amerikaanse voorstel dat vooral Algerije zou bevallen.

De VS waren net van plan om een oplossing aan het Sahara-conflict voor te stellen, toen het Marokkaans bestuur meldde dat het niet meer met Ross wou werken. Volgens het Amerikaanse plan, zouden zowel de onafhankelijkheid gevraagd door het Polisario als het autonomieplan van Marokko, wegvallen.

Het Amerikaanse voorstel, gunstiger voor Algerije dan voor Marokko, verklaart de nogal heftige reactie van Marokko, gewend om achter de schermen te werken wanneer de betrekkingen met Washington in het spel zijn.

Christopher Ross, aanhanger van het Amerikaanse voorstel, meldde in zijn laatste verslag over de Sahara dat het dossier volledig moest worden herzien. De VN-gezant dat het vertrouwen van Marokko heeft verloren, zal waarschijnlijk worden vervangen door oud-VS-minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell.

Saadedine El Othmani, Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken, neemt op 7 en 8 juni deel aan het Global Counter-Terrorism Forum in Istanbul, Turkije. Ginder moet hij met Hillary Clinton het besluit van Marokko bespreken.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2020 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team