Zoeken

Waarom was Mohammed VI bij de Franse president?

25 mei 2012 - 18:30 - Marokko

©

Koning Mohammed VI, op privé-reis in Frankrijk sinds 11 mei, zou zich donderdag op het Parijse Elysée hebben begeven om de betrekkingen te normaliseren met de nieuwe Franse president, François Hollande.

Zijn bezoek zou als doel hebben gehad de fout begaan door een aantal Marokkaanse hooggeplaatsten, goed te maken. Zij hadden namelijk geweigerd om Francois Hollande te ontmoeten tijdens de Franse presidentiële campagne, omdat ze rekenden op de overwinning van Nicolas Sarkozy.

Mohamed Abdi, Frans-Marokkaanse lid van de Franse Socialistische Partij en adviseur van presidentskandidate Segolene Royal in 2007, meent te weten dat het bezoek van de Marokkaanse Koning al voor lange tijd gepland was, in tegenstelling tot wat werd gezegd in de Franse pers.

In Marokko en in Frankrijk is men er in het algemeen akkoord over dat het bezoek van koning Mohammed VI, uitsluitend bedoeld was om de grote lijnen te trekken van de toekomstige betrekkingen tussen Rabat en Parijs. Ook wordt er in de media beweerd dat Mohammed VI de steun van Francois Hollande wilde krijgen over de Sahara kwestie. Marokko bevindt zich namelijk in een delicate situatie sinds het land heeft besloten niet meer samen te werken met VN-gezant Christopher Ross.

In een verklaring na zijn gesprek met Mohammed VI, was Francois Hollande extreem lovend over de Frans-Marokkaanse vriendschap en de wil van beide landen om een Euro-mediterrane ruimte te bouwen.

Reageer op Facebook

Bladna.nl

Bladna.nl - 2020 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team