Zoeken

China wil niet kiezen tussen Marokko en Algerije

27 april 2021 - 20:20 - Wereld

©

De betrekkingen tussen Marokko en Algerije staan meer onder hoogspanning dan ooit. Sinds de militaire ingreep van het Marokkaanse leger (FAR) bij de grensovergang bij Guerguerat in november 2020 is de spanning nog niet gedaald. En hoewel beide landen goede betrekkingen hebben met China, is het volgens de Algerijnse politiek analist Nour-Eddine Boukrouh niet te verwachten dat het Aziatische land een rol als bemiddelaar op zich zal nemen.

In een interview met website Sputnik vertelt Boukrouh dat "Peking deze rol niet kan spelen". Hiervoor zijn volgens de Algerijnse oud-minister verschillende redenen. "China heeft geen enkele scrupules, het maakt zich geen zorgen over mensenrechten of het recht van mensen op zelfbeschikking", zegt Boukrouh.

Volgens de politiek analist is China vooral bezig met het dienen van zijn eigen belangen en heeft geen interesse in het verdedigen van universele idealen. Het Aziatische land is "bezig met het dienen van zijn positie van Middle Empire", meent de Algerijn.

De manier waarop China handelt in het Israëlisch-Palestijnse conflict vindt Boukrouh een goed voorbeeld waaruit blijkt hoe het buitenlandbeleid van Peking in elkaar steekt. "Als onderdeel van zijn rivaliteit met de Verenigde Staten, die het Midden-Oosten juist verlaten, heeft China al zijn gewicht in de schaal gelegd en heeft het aangeboden om Israël en de Palestijnse Autoriteit te ontvangen voor vredesbesprekingen. Als permanent lid van de VN-Veiligheidsraad heeft China nooit tegen Israël gestemd. Integendeel, ze heeft altijd goede relaties gehad met Israël”, zegt Boukrouh. Tevens verkoopt China wapens aan zowel Israël als aan diens grootste vijand Iran, merkt hij op.

Bladna.nl