Zoeken

Saaddedine El Othmani: "Vaderland komt voor de partij"

26 augustus 2021 - 20:20 - Marokko

©

De Marokkaanse premier Saaddedine El Othmani, kwam terug op de normalisering van de diplomatieke betrekkingen tussen Marokko en Israël. Hij verklaarde dat de "belangen van het vaderland primeren op de partijbelangen".

"Wij zijn geen opportunisten en wij nemen onze verantwoordelijkheden dan ook zeer ter harte. Het vaderland komt voor de partij. De hervatting van de betrekkingen met Israël is een Staats-beslissing in het belang van de nationale zaak en het is dan ook mijn plicht als premier om geen stoorzender te zijn, vooral niet als het over een onderwerp gaat met betrekking tot buitenlands beleid, dat volledig binnen de prerogatieven van het staatshoofd valt. Dit belet de PJD-partij niet om een eigen mening te hebben, die wij dan ook hebben verwoord," zei Saaddedine El Othmani deze week in een interview met Jeune Afrique.

Lees ook: Normalisatie Marokko-Israël was "vanzelfsprekend"

De leider van de Islamitische partij heeft zich onlangs ook verzet tegen de normalisering van de diplomatieke betrekkingen tussen Marokko en Israël. Hij weigerde de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid te ontmoeten tijdens zijn bezoek aan Rabat. "Marokko zal het Palestijnse volk op alle niveaus blijven steunen", verzekerde de regeringsleider bij die gelegenheid.

Lees ook: Wat denken Marokkanen van de normalisatie met Israël

Op 21 mei stuurde Saaddedine El Othmani, secretaris-generaal van de PJD, een brief aan Ismail Haneyeh, voorzitter van het politieke bureau van Hamas, waarin hij hem feliciteerde "met de overwinning van het Palestijnse volk en hun sterke verzet" tegen "de zionistische entiteit". Het staakt-het-vuren tussen Israël en de Palestijnse groeperingen in de Gazastrook was op dat moment net in werking getreden. De twee partijen waren verwikkeld in een escalatie van geweld die elf dagen lang heeft geduurd.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team