Zoeken

Toestel Royal Air Maroc net op tijd ontkomen aan crash

14 september 2020 - 10:50 - Marokko

©

De piloten van een toestel van Royal Air Maroc met 139 passagiers aan boord hebben op het nippertje een crash kunnen voorkomen op de luchthaven van Londen. Dat blijkt uit een rapport van de Air Accidents Investigation Branch (AAIB).

Het incident dateert van 29 februari dit jaar. Het toestel raakte bijna van de startbaan tijdens het opstijgen. De piloten van Royal Air Maroc hadden berekend dat ze halverwege de 3200 meter lange startbaan zouden zijn als ze hun rotatiesnelheid van 281 km/uur zouden bereiken en het vliegtuig zou kunnen opstijgen.

Volgens het rapport klonk er geen automatische waarschuwing om aan te geven dat het toestel een snelheid had bereikt waarop het opstijgen niet meer kon worden onderbroken. De piloot greep in en wist het toestel op 120 meter van het einde van de startbaan te doen opstijgen. Dat gebeurde 13 seconden te laat en had tot een ramp kunnen leiden.

Vermoedelijk hadden de piloten de startsnelheden niet ingevoerd in de computer van het toestel of ze per ongeluk verwijderd, concludeert het rapport.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team