Zoeken

Roman "Bilqiss" van Marokkaanse Saphia Azzeddine verfilmd

16 juli 2022 - 12:30 - Cultuur

©

De roman Bilqiss, van de Frans-Marokkaanse schrijfster Saphia Azzeddine, zal binnenkort een filmversie kennen. De Libanees-Amerikaanse regisseur Oualid Mouaness heeft het project onder handen genomen met de steun van de Amerikaanse filmmaatschappij Kennedy/Marshall en K Films van Khadija Alami.

De roman uit 2015 weerspiegelt de boosheid van de auteur over de onderdrukking van vrouwen in het Midden-Oosten, maar bekritiseert tegelijkertijd de vooroordelen van het Westen ten opzichte van andere culturen.

Lees ook: CBS zoekt acteur voor verfilming ‘Bestsellerboy’ van Mano Bouzamour

Volgens de synopsis besluit de rebelse Bilqiss op een dag haar leven in eigen handen te nemen en zich te verzetten tegen het extremisme. Het verhaal speelt zich af in New York en in het Midden-Oosten en zet sterke vrouwen neer, die hun omgeving en cultuur trotseren voor hun strijd tegen het extremisme.

Oualid Mouaness zal de film regisseren en het scenario voor Bilqiss samen met Saphia Azzeddine aanpassen. De opnames zullen plaatsvinden in de Verenigde Staten en in de Alami Studios in Marokko. Khadija Alami, eigenares van deze studios, is verheugd over de samenwerking. "Saphia heeft zoveel pit en Oualid is zo’n getalenteerde regisseur," zegt ze. "Het verhaal is verbazingwekkend en laat zien dat moslimvrouwen niet enkel volgzaam zijn".

Lees ook: The Alchemist in Marokko verfilmd voor 200 miljoen dirham

Naast Bilqiss publiceerde auteur Azzeddine in 2005 ook ’Confidences à Allah’, haar eerste succesvolle roman. Ze schreef en regisseerde ook de film ’Mon père est femme de ménage’ (Mijn vader is een poetsvrouw) in 2011, wat een bewerking is van haar tweede roman die in 2009 verscheen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team