Zoeken

Rapper ICE vertelt over docuserie Marokkaanse voetbalhelden

27 juni 2023 - 21:00 - Cultuur

©

Rapper ICE en Mocro Maffia-acteur Khalid Alterch, is vanaf maandag te zien in de vierdelige docuserie ’Superleeuwen’ over de stunt van Marokko op het WK in Qatar. Hij was erbij in Qatar en in Rabat tijdens de huldiging van de Atlas Leeuwen en sprak daarnaast ook met de Marokkaanse internationals Aboukhlal, Mazraoui, Amrabat en Ziyech.

De Marokkaanse-Nederlander Khalid Alterch geniet bekendheid als rapper ICE (‘Mijn vader heeft een ijswagen, vandaar die naam’) en door zijn rol in de Videoland-misdaadserie Mocro Maffia waarin hij Tonnano speelt, de rechterhand van topcrimineel De Paus. "Ik maakte al filmpjes, ik was al begonnen als rapper en had al vijftien nummers geproduceerd met een paar miljoen views. Maar toen ik in Mocro Maffia ging spelen is het wel geëxplodeerd. Ik heb me wel verbaasd over de belangstelling. En ook over wie er keken. Kreeg ik een reactie van een heel oud vrouwtje die de serie ook had gekeken. Dacht ik: hoe dan? Ik krijg vrijwel alleen maar positieve reacties, maar ik heb ook sommige mensen ineens zien schrikken. Probeer ik af en toe een serieus gesprek te voeren, kijken ze me aan en wanen ze zich ineens in een scène van Mocro Maffia, haha" vertelt Alterch in een interview aan het AD.

Lees ook: "Superleeuwen: Het Marokkaanse voetbalsprookje" met Rapper ICE binnenkort op tv

Naast Rapper en acteur is hij nu op een zeer spontane manier documaker geworden. Alterch volgt het Marokkaanse voetbalelftal al jaren en was ook in Qatar waar hij zag hoe het Marokkaanse elftal door wist te stoten naar de halve finale van het eindtoernooi. "Ik voelde in het vliegtuig al dat er iets moois ging gebeuren", zegt hij. Marokko werd poulewinnaar met een overwinning op België en wist daarna in de knockoutfase zowel Spanje als Portugal te elimineren en in de halve finale uit te komen tegen Frankrijk. Dat inspireerde presentator en YouTuber Giel de Winter, die hem verzocht zoveel mogelijk van zijn ervaringen daar vast te leggen, "als een lange vlog. We zouden wel zien wat het zou worden."

Lees ook: Onthullingen Nasrdin Dchar, Walid Benmbarek en ICE over nieuw seizoen Mocro Maffia

Marokko schreef, ondanks het verlies tegen Frankrijk, in Qatar geschiedenis als eerste Afrikaanse land bij de laatste vier van een WK. Alterch vloog vanuit Qatar meteen naar Rabat voor de huldiging van de spelers en vierde daar samen met duizenden Marokkanen feest, met in zijn kielzog een camera- en productieteam. Dat was de basis van de docuserie. Later interviewde hij ook nog spelers die in Nederland zijn opgeleid en opgegroeid. In de gesprekken met onder meer Noussair Mazraoui, Hakim Ziyech, Zakaria Aboukhlal en Sofyan Amrabat, blikt hij terug op het voetbalsprookje dat ontroerde en verbroederde, maar sprak ook over de actualiteit. "Geloof mij bro, het is niet altijd leuk geweest voor een Marokkaanse jongen hier. Met werk, maar ook met voetballen. Jongens worden automatisch als lastig bestempeld", vertelt hij over de uitdagingen voor Marokkaanse-Nederlanders. ’Superleeuwen: Het Marokkaanse voetbalsprookje’ is sinds maandag 26 juni wekelijks om 21.20 uur te zien bij BNNVARA op NPO 3.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team