Zoeken

Rami klaagt Netflix aan na als terrorist te zijn afgebeeld

20 juni 2021 - 19:40 - Cultuur

©

Een Noord-Afrikaanse man heeft besloten een rechtszaak tegen Netflix aan te spannen nadat hij ontdekte dat hij zonder zijn medeweten was gefilmd en voor een terrorist doorgaat in de actiefilm "Sentinel".

De film "Sentinel" is een hit op Netflix, maar kan ook schade toebrengen aan de 22-jarige elektricien Rami Sahli. In een scène heeft een soldaat, die in Nice is toegewezen aan Operatie Sentinel (Franse operatie om de terroristische dreiging aan te pakken, nvdr) na zijn terugkeer van een missie in Syrië, het gemunt op "twee jonge mannen met baarden en rugzakken die afscheid nemen door elkaar de hand te schudden". Het gaat hier over de jonge Rami en één van zijn collega’s.

In een verklaring aan Nice-Matin zei Rami Sahli dat hij zonder zijn medeweten was gefilmd. Hij kwam hier achter via een 80-tal berichten die hij had ontvangen, waarin hij werd gewaarschuwd over zijn aanwezigheid in de film. "De audiobeschrijving noemt me een man met een baard. Ik heb niets te maken met islamisme of terrorisme. De scène is opgenomen op dezelfde plaats als de aanslag in Nice," zegt hij verontwaardigd.

De jongeman is verbaasd. "Ik begrijp niet hoe de regisseur mij voor een terrorist kan laten doorgaan. Enkel omdat ik Maghrebijn ben? Omdat ik een rugzak heb? En wat dan? Ik ga een aanslag plegen omdat ik een rugzak heb en ik Noord-Afrikaans ben? Maakt dat het spannender, meer geld? Is dat het punt?

Rami diende een klacht in tegen Netflix wegens het aanzetten tot discriminatie en rassenhaat, en wegens schending van het beeldrecht. Het platform probeerde de situatie te repareren door de audiobeschrijving te wijzigen, maar de jonge man is nog steeds niet tevreden. Hij wil dat het platform zijn beeltenis van de film en de trailer verwijdert.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team