Zoeken

Zamzami’s nieuwe fatwa: gebed uitstellen om ​​voetbalwedstrijd te volgen

3 juli 2014 - 23:05 - Marokko

©

Volgens de omstreden Marokkaanse sjeik Abdelbari Zamzami is het toegestaan om de Isha en Tarawih gebeden uit te stellen om naar een voetbalwedstrijd te kijken.

Zamzami reageerde met zijn nieuwe fatwa op een recente beslissing van de Raad van Ulema van Algerije. De raad had ​​Algerijnen toestemming gegeven om het avondgebed uit te stellen om de WK-wedstrijd van Algerije en Duitsland op maandag te volgen.

"Hoe meer het Isha gebed wordt uitgesteld, hoe beter. Bovendien is het beter om naar de wedstrijd te kijken en zich van alle beperkingen, zorgen en onzuiverheden te ontdoen die eventueel het gebed ongeldig kunnen maken. Het zou oneerlijk zijn om aan moslims die zoveel van voetbal houden, te vragen om zich te prosterneren zonder aan de wedstrijd Algerije Duitsland te denken", aldus Abdelbari Zamzami.

Kamal Bouzidi, lid van de Algerijnse Raad van Ulema, had eerder al aan zijn landgenoten toegestaan om eerst de voetbalwedstrijd van Algerije op televisie te kijken alvorens te gaan bidden. De raad baseerde de fatwa op een Hadith van de profeet Mohammed. Algerije vocht maandagavond hartstochtelijk, maar verloor in de verlenging met 2-1.

Mohamed Fizazi over de fatwa

De niet mindere omstreden salafistische sjeik Mohamed Fizazi, vindt de fatwa onaanvaardbaar omdat het gebed op de voorgeschreven uren moet worden verricht. Volgens hem zijn moslimgeleerden die dergelijke fatwa’s uitvaardigen onwetend.

Aan Anas vertelde Fizazi over zijn collega Zamzami dat het een "moefti is die zich enkel bezighoudt met alles wat onder de gordel zit". Het is volgens hem dan ook belangrijk om niet naar dergelijke mensen te luisteren.

Zamzami steeds meer omstreden in Marokko en elders

In oktober vorig jaar kwam Abdelbari Zemzami met een nieuwe fatwa waarbij zoenen wordt toegelaten. "Kussen doet je niet uit de religie treden en behoort tot de kleine zondes die niet worden gestraft" verklaarde hij toen.

Afgelopen januari vaardigde Zamzami opnieuw een ongewone fatwa uit dat het toelaat om via een sms-bericht te scheiden. Sms, Facebook en alle andere moderne communicatiemiddelen zijn volgens hem goed om een huwelijk te beëindigen.

In maart 2012 vertelde Zazami dat sekstoys toegestaan zijn voor moslimvrouwen. Dit moet voorkomen dat ongetrouwde vrouwen buitenechtelijke relaties hebben. Wortelen, flessen, enz., alles is volgens Zamzami goed om de seksuele behoeftes van vrouwen te bevredigen.

In 2011 had de sjeik voor woedende reacties gezorgd door te verklaren dat necrofilie door de Islam was toegestaan. Zo mag een man seks hebben met zijn overleden vrouw, omdat het huwelijk ook na de dood blijft gelden.

Bladna.nl