Zoeken

Ramadan en maandstonden: het taboe van het vasten doorbreken

15 maart 2024 - 15:00 - Marokko

©

Elk jaar weer wagen moslima’s zich aan de delicate kwestie van vasten tijdens de menstruatie. Een helder antwoord is er niet, wel een hardnekkig taboe.

Tijdens hun maandstonden kiezen de meeste moslima’s ervoor om het vasten te onderbreken en later in te halen. De angst schuilt echter in de daad van "zichtbaar eten", de ondervragende blikken en de noodzaak om zich te verantwoorden.

Lees ook: Zwangerschap: wel of niet meedoen met de Ramadan?

In Frankrijk, België of nog Nederland, sijpelt dit taboe door in de ervaringen van vrouwen tijdens de Ramadan. Latifa, werkzaam in de reclamewereld, vertelt: "Het is een geheim; we tonen onze ongesteldheid niet, ontbijten niet openlijk. Er is schaamte tegenover zowel vrouwen als mannen. We veinzen te vasten en doen alsof er niets aan de hand is tijdens het avondeten." De angst om betrapt te worden op eten drijft sommigen tot ongezonde keuzes.

Salma, die in een overwegend vrouwelijke omgeving werkt, deelt die ervaring: "Ik vermijd te eten of te drinken in het bijzijn van mijn baas, zelfs al is hij open-minded. Ik ben bang voor zijn vragen en de ongemakkelijke uitleg. De laatste paar jaar probeer ik mijn gewoontes te veranderen en mezelf te bevrijden van dit complex."

Nüum, voormalig lerares nu marketingspecialist, beaamt: "Eten voor je vader is je ongesteldheid uitschreeuwen en schande ondergaan." Myriam daarentegen beleeft de situatie anders: "Mijn familie houdt vast aan religieuze en culturele principes, maar ik ben nooit afgewezen. Ik heb altijd het vasten onderbroken tijdens mijn menstruatie en haalde het later weer in. Ze adviseerden me om niet te vasten, niet vanwege onreinheid, maar omdat het te vermoeiend was." Ze herinnert eraan dat de Ramadan wordt afgeraden aan zwangere vrouwen, kinderen, ouderen en reizigers. "Zijn zij dan ook "onrein"?" vraagt ze zich af. Voor Myriam is vasten een persoonlijke reis en mag een menstruerende vrouw geen vooroordeel ondervinden.

Lees ook: Ramadan en sport kan, mits enkele tips

Het taboe op het breken van het vasten tijdens de maandstonden is een complexe realiteit, gekenmerkt door angst voor oordeel en schuldgevoelens. Open dialoog en tactvolle benadering van dit onderwerp zijn cruciaal om vrouwen deze pijler van de islam sereen te laten beleven, zonder schaamte.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team