Zoeken

Ramadan 2024: Boycot oproepen van Israëlische dadels nemen toe

9 maart 2024 - 11:00 - Marokko

©

Op sociale media worden steeds meer oproepen gedeeld om Israëlische dadels te boycotten tijdens de Ramadan, die in landen als Marokko, Frankrijk en België op maandag of dinsdag begint. Dit is een teken van solidariteit met de Palestijnen die lijden onder de oorlog tussen Israël en Hamas.

De oproepen om merken zoals Mehadrin, Hadiklaim, Jordan Valley, Jordan River en King Solomon te boycotten, maar ook supermarkten die soms onder valse etikettering Israëlische dadels verkopen, vermenigvuldigen zich op sociale media. Moslims over de hele wereld worden opgeroepen om te stoppen met het eten van "made in Israel" dadels, zoals Medjoul-dadels. Israël is de grootste producent van Medjoul-dadels ter wereld en 50% van de Israëlische dadels wordt geëxporteerd naar Europa, waar ze vervolgens in supermarkten en kleine winkels worden verkocht.

Lees ook: Giftige Algerijnse dadels op Marokkaanse markt?

"De dadelteelt is de belangrijkste landbouwactiviteit in bijna 50% van de illegale nederzettingen in de bezette Jordaanvallei en draagt ​​in belangrijke mate bij aan hun economische levensvatbaarheid," meldt de actiegroep BDS (Boycot, Desinvestering en Sancties) in een recent bericht op hun website. "De Jordaanvallei is de meest vruchtbare regio van Palestina, maar vanwege beperkingen op de toegang wordt slechts 4% van het land door Palestijnen bebouwd en is 86% van de landbouwgrond in beslag genomen door Israëlische kolonisten."

BDS roept moslims op om "te onthouden dat de klant in de handel beslist, en dat hoe meer mensen zich openlijk uitspreken over deze onhoudbare situatie als gevolg van de Israëlische bezetting, hoe meer deze handelaren zich zullen afvragen of het legitiem en relevant is om deze producten te verkopen."

Om de boycotcampagne succesvol te maken, worden er alternatieven voor Israëlische dadels geboden. De vereniging France Palestine Solidarité (AFPS) suggereert om Palestijnse dadels te kopen "waarvan de herkomst gegarandeerd is." "Zo dragen we bij aan de versterking van de Palestijnse economie en aan het versterken van hun onafhankelijkheid van de kolonisatie," aldus de vereniging.

Lees ook: Ramadan: Marokko weigert Algerijnse dadels

Sinds de verrassingsaanval van Hamas op 7 oktober 2023 en de voortdurende Israëlische repressie, zijn er in de Gazastrook 30.800 mensen gedood en 72.298 gewond geraakt, volgens de meest recente cijfers van het ministerie van Volksgezondheid van Hamas.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team