Zoeken

BDS Marokko intensiveert acties tegen Carrefour vanwege steun aan Israël

30 december 2023 - 08:00 - Marokko

©

In Marokko versterkt de actiegroep BDS (Boycot, Desinvestering en Sancties) zijn strijd tegen de Franse supermarktketen Carrefour. De groep stelt dat Carrefour betrokken is bij oorlogsmisdaden gepleegd door Israël tegen het Palestijnse volk in de Gazastrook, en roept op tot een boycot.

BDS plant op 30 en 31 december demonstraties voor Carrefour-supermarkten in Marokko, ondanks een verbod van de lokale autoriteiten. "BDS roept groepen en individuen op om druk uit te oefenen op LabelVie om hun partnerschap met Carrefour te beëindigen," meldt een verklaring van BDS, geciteerd door The New Arab. In 2019 tekende het Marokkaanse bedrijf LabelVie een franchiseovereenkomst met Carrefour, wat leidde tot de opening van meer dan 70 winkels in het koninkrijk. BDS eist dat Carrefour zijn banden met twee Israëlische bedrijven verbreekt en stopt met het distribueren van producten uit nederzettingen op Palestijns grondgebied.

Lees ook: Solidariteit met Gaza: duizenden Marokkanen samen tegen Israël

De twee Israëlische bedrijven waar BDS naar verwijst zijn Electra Consumer Products en de dochteronderneming Yenot Bitan, die actief zijn in illegale Israëlische nederzettingen. In 2022 tekende Carrefour een franchiseovereenkomst met deze bedrijven, waardoor het indirect bijdraagt aan de ondersteuning van deze nederzettingen en het gebruik van Palestijnse natuurlijke hulpbronnen voor commerciële doeleinden. Volgens BDS Marokko maakt deze samenwerking Carrefour medeplichtig aan oorlogsmisdaden gepleegd door Israël.

Lees ook: Oproep tot boycot "pro-Israëlische" halal-merken

De organisatie eist het einde van deze overeenkomsten en heeft de hashtag "boycotten is zich verzetten" gelanceerd om Marokkanen aan te moedigen actie te ondernemen tegen Carrefour. "Boycot. Deel hierover op sociale media. Beleger de Carrefour in uw stad en overhandig een protestbrief aan het management," verklaart BDS Marokko. De groep is vastbesloten om door te gaan met de protesten, met het argument dat dit een legitiem recht is van elke burger.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team