Zoeken

Rafik Bobo, de Antwerpse stuntman van Marvel

8 mei 2021 - 19:00 - Cultuur

©

Rafik Bobo was als kleine jongen al geobsedeerd door acteur Jean-Claude Van Damme, hij bekeek al zijn actiefilms en ging aan de slag met taekwondo, parkour, freerunning en tricking. Hij is nu stuntman en acteur, waarvan het talent zelfs opgepikt is door Marvel.

Rafik mag dan in tegenstelling tot Jean-Claude Van Damme een tengere jongen zijn, maar evenals zijn grote voorbeeld zet hij ontzagwekkende karate kicks neer. "Er zijn natuurlijk heel wat actiehelden, maar voor mij is Jean-Claude Van Damme de meest iconische. Als klein jongetje was ik al geobsedeerd door z’n stunts. Ik keek urenlang naar ‘Bloodsport’, om vervolgens zijn bewegingen tot in het oneindige te oefenen. Op mijn kamer stond een stapelbed, waar ik van onder en vanboven een kussen aan had vastgemaakt om die kicks te oefenen. Mijn moeder zei wel vaak dat ik moest stoppen met het bed in elkaar te trappen, maar ik wilde dat kunnen. En dus bleef ik oefenen. Terwijl andere jongens op straat rondhingen, had ik maar een doel voor ogen: net zo straf worden als Van Damme", zegt Rafik aan Het Laatste Nieuws.

Rafik was zeer gepassioneerd, hij legde zich toe op taekwondo, parkour, freerunning en tricking tot hij zeer bekwaam werd en koos daarna voor een carrière als stuntman en acteur. Nadat hij zijn vaardigheden in ‘Belgium’s Got Talent’ liet zien, kwamen dan ook zijn eerste opdrachten binnen. "Ik ben blij dat ik de stap gezet heb om voor deze carrière te kiezen. Mijn eerste job was een stunt in een Britse serie. Daarna heb ik nog Spiderman gespeeld voor Marvel in Disneyland, werkte ik mee aan een project van Adil en Bilal, deed ik stunts voor ’Sorry voor alles’ en ’Professor T.’, ben ik te zien in ’Fair Trade’ en ’De Shaq’ en staan er binnenkort ook nog enkele Amerikaanse producties op de agenda."

Imana Van Elzen maakte de documentaire "Rafik – Do Dreams Come True?", een inspirerende film over de Antwerpse stuntman die het op eigen kracht zelfs tot bij Marvel schopte. Daarin komen ook de moeilijke momenten in zijn leven aan bod. "Aanvankelijk vond ik het wel lastig dat ik voortdurend door camera’s werd gevolgd. Maar na enkele dagen was ik daar wel aan gewend. Uiteindelijk hebben die opnames negen maanden geduurd. Het was af en toe best confronterend om terug te blikken op de hindernissen uit mijn leven. Ik ben niet iemand die gemakkelijk z’n hart op tafel legt, maar nu moest het. Via deze docu hoop ik vooral anderen te inspireren en te motiveren om hun dromen na te jagen."

Rafik is er wel van overtuigd dat er in het buitenland nog meer kansen liggen en droomt daarom van een carrière in Amerika. "Ik ben heel dankbaar voor alle kansen die ik in België al heb gekregen, maar ik geloof niet dat mijn toekomst hier ligt. Ik merk dat het erg moeilijk is om hier bepaalde routines te doorbreken. Regisseurs en acteurs werken graag samen met mensen die ze al kennen, waardoor het voor nieuwelingen zoals ik erg moeilijk is om door te breken. En daarnaast is er ook nog het fysieke aspect. Ik beschik niet meteen over dezelfde looks als Kevin Janssens, Koen De Bouw of Matthias Schoenaerts. Maar het gevolg is wel dat ik niet gevraagd wordt als hun stunt double. In Amerika is er bijvoorbeeld meer diversiteit qua acteurs en liggen er bijgevolg meer kansen voor het grijpen. Jullie hebben het laatste nog niet van mij gezien. En als Jean-Claude Van Damme dit zou lezen: you’re my hero, we should do a movie together. (lacht)"

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team