Zoeken

Racisme blokkeert opening halal-slagerij in Brussel (video)

3 januari 2023 - 10:00 - Wereld

©

Al jaren probeert Assem Aldilaimi, ondernemer en eigenaar van de supermarktketen Baker Market, tevergeefs een halal-slagerij te openen in het Belgische Anderlecht. Een van zijn buren is tegen de opening van de winkel.

De gemeente Anderlecht heeft Assem Aldilaimi alle nodige vergunningen verleend om zijn slagerij te openen. Hij dient echter nog steeds te wachten op de toestemming van zijn buurman. De ondernemer begrijpt deze situatie niet. "Ik ben hier al vijf jaar mee klaar: de vitrines, de weegschalen, de vleesmolens. Als er vlees komt kunnen we beginnen," vertelt hij aan bx1.

Lees ook: Halal-certificering: overeenkomst tussen Marokko en Saoedi-Arabië

Daartoe moet eerst het conflict met de vereniging van eigenaars worden opgelost. Het gaat om een leegstaande plaats die wordt beschouwd als parkeerplaats en grenst aan de achteringang van de winkel. Deze kleine plaats moet worden ingericht als leveringszone voor de opening van de winkel. Een bewoner van het gebouw is ertegen en blokkeert al jaren het aankoopproces. "We hebben alles gedaan om deze plek te verwerven, maar de beheerder van het gebouw is tegen. Dat is de kern van de zaak", klaagt de eigenaar van de keten van halal-slagers in heel Europa.

De zakenman noemt de redenen van zijn buurman puur racistisch. "Dit soort zaken past niet in de buurt en mag niet worden geopend, anders wordt de omgeving verpest," zei hij. Bij de gemeente Anderlecht erkende de burgemeester dat er niets mis was met de gevraagde vergunningen en dat beide partijen moeten proberen een consensus te vinden. "Het is niet aan de gemeente om het geschil te beslechten. Ik heb me ervan vergewist dat de persoon in kwestie alle nodige vergunningen heeft", benadrukte Alain Kestemont, burgemeester van Anderlecht.

Lees ook: Brazilië wil Marokkaanse halalmarkt veroveren

Assem Aldilaimi heeft hierdoor al veel geld verloren. Hij weet niet meer hoe hij zijn rechten kan doen gelden en vertrouwt nu op justitie om een oplossing te vinden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team