Zoeken

Rachid Talbi Alami verkozen tot voorzitter van het Marokkaans parlement

15 april 2014 - 13:33 - Marokko

©

Het Marokkaans Parlement heeft op vrijdag een nieuwe voorzitter gekozen. Rachid Talbi Alami, kandidaat van de RNI-partij, volgt Karim Ghellab op voor een termijn van twee jaar.

Rachid Talbi Alami werd verkozen met 218 stemmen tegen slechts 142 voor zijn rivaal en oppositiekandidaat Karim Ghellab. In totaal hebben 347 leden van de Tweede Kamer gestemd op een totaal van 395 leden. Slechts vier stembiljetten waren ongeldig.

Volgens bronnen van de oppositie, hadden de RNI en de PJD lange tijd onderhandeld om hun kandidaat te kiezen voor het voorzitterschap van het Parlement.

Aan Akhbar Al Yaoum verklaarde Karim Ghellab dat de verkiezingen democratisch was verlopen. Ook voegde hij daaraan toe dat hij bijna 100% van de stemmen van de aanwezige oppositieleden had gekregen.

Rachid Talbi Alami was van 2004 tot 2007 minister van Economische en Algemene Zaken en Nieuwe technologieën. Hij was eerder ook minister van Industrie, Handel en Telecommunicatie (2002-2004). De 56-jarige politicus is bovendien voorzitter van de regio Tanger-Tetouan sinds 2009.

De openingszitting werd voorgezeten door Abdelouahed Radi, voormalige leider van de USFP en oudste lid van het parlement.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team