Zoeken

Rachid Niny veroordeeld in hoger beroep

27 oktober 2011 - 11:00 - Marokko

©

Het Hof van Beroep bevestigde maandag in Casablanca de veroordeling op 9 juni ll. tot één jaar gevangenisstraf van de voormalige hoofdredacteur van de krant Al Massae, Rachid Niny, op beschuldiging van verspreiden van misinformatie.

De journalist, ook vervolgd voor "minachting van de besluiten van de rechtbank" en het verkondigen van "misdaden die niet hebben plaatsgevonden" en zijn advocaten namen niet deel aan de laatste zitting, omdat het proces niet eerlijk is volgens hen, meldt Al Massae.

Tijdens de hoorzitting afgelopen maandag, heeft de verdediging opnieuw verzocht om vrijlating op borgtocht van Niny Rachid, die wordt vastgehouden in de gevangenis Oukacha in Casablanca, sinds 6 maanden.

De veroordeling, door een aantal Marokkaanse en internationale NGO’s, de Nationale Unie van de Marokkaanse Pers (SNPM) en Reporters zonder Grenzen, die allemaal de onmiddellijke vrijlating van Niny eisen, is volledig in tegenstelling tot de lopende hervormingen in Marokko, aldus de advocaten van de journalist.

Sinds zijn arrestatie op 28 april, had Rachid Niny, vervolgd onder het strafrechtelijk wetboek en niet de wetgeving op de pers, had reeds verscheidene verzoeken op borgtocht ingediend dat allen werden geweigerd.

Zijn arrestatie en zijn recente vervanging door journalist Abdallah Damoun, dan nog het verdwijnen van de beroemde kroniek Chouf Tchouf, hebben een belangrijke invloed gehad op de verkoop van Al Massae. Deze zou gedaald zijn tot onder de 50.000 exemplaren per dag, tegen bijna 120.000 exemplaren per dag ten tijde van Niny.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team