Zoeken

PvdA denkt aan Aboutaleb en Arib als partijleider

15 januari 2021 - 23:48 - Wereld

©

De PvdA heeft maar weinig tijd om een opvolger te zoeken voor Lodewijk Asscher die zich terugtrok als lijsttrekker vanwege zijn rol in de kinderopvangtoeslagaffaire. Op 1 februari moet de kandidatenlijst voor de verkiezingen van 17 maart ingeleverd zijn bij de Kiesraad. Twee van zijn kandidaat-opvolgers zijn van Marokkaanse origine.

De opvolging van partijleider Asscher is niet zo eenvoudig te organiseren. Met nog maar twee maanden voor de Tweede Kamerverkiezingen moeten de sociaaldemocraten dringend op zoek naar een nieuw boegbeeld voor de partij. Omdat die lijst nog niet is vastgesteld, kan de partij nog iemand voordragen van buiten Den Haag, en die niet op de voorlopige lijst staat.

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb is voor veel leden een logische opvolger, hij is bij velen populair en zou veel stemmen kunnen trekken. RTL Nieuws-verslaggever Roel Schreinemachers zegt dat Aboutaleb vier jaar geleden ook werd genoemd als mogelijke lijsttrekker. "Toen deed hij uiteindelijk niet mee aan de lijsttrekkersverkiezing. Nu is hij herstellende van een operatie en valt om die reden waarschijnlijk af".

Een andere kandidaat-opvolger is Khadija Arib, ze wordt enorm gewaardeerd als Kamervoorzitter en is een bekend gezicht voor alle Nederlanders. De 60-jarige politica is daarom een mogelijk stemmenkanon. Probleem is wel dat ze er geen geheim van heeft gemaakt dat ze graag door wil als Kamervoorzitter.

Ook oud-voorzitter van de PvdA, oud-minister en huidig Kamerlid Lilianne Ploumen, Oud-politiek leider Diederik Samsom en oud-minister en huidige Eurocommissaris en vicevoorzitter van de Europese Commissie, Frans Timmermans staan op de lijst van potentiële kandidaten voor de opvolging van Asscher.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team