Zoeken

Marokko: psychiater trekt vergelijking tussen kinderhuwelijk en pedofilie

21 oktober 2020 - 11:00 - Marokko

©

Via sociale media en andere nieuwskanalen wordt in toenemende mate aandacht besteed aan pedofilie en seksueel misbruik van kinderen dat in sommige gevallen eindigt in moord. Psychiater, onderzoeker en expert in psychoanalyse van de Marokkaanse en Arabische samenleving, Jaouad Mabrouki, wil in dit kader een andere maatschappelijke discussie aanzwengelen. Hij vindt dat er meer aandacht moet komen voor het uithuwelijken van minderjarigen, een drama dat volgens de psychiater plaats vindt met medeplichtigheid van de samenleving.

Mabrouki merkt op dat er een schril contrast is tussen de maatschappelijke verontwaardiging over kindermisbruik en het stilzwijgen over kinderhuwelijken. "Het is waar dat deze misdaden onvoorspelbaar en onverwacht waren, als een donderslag bij heldere hemel. Maar hoe zit het met de voorzienbare, voorbereide, wettelijk toegestane misdaden van het huwelijk van minderjarige meisjes?" vraagt de psychoanalyticus zich af.

Mabrouki beschrijft het universum waarin jonge meisjes die worden uitgehuwelijkt leven. Ze bevinden zich in een val, ze worden gedwongen een leven te leiden dat niet van hen is. Meestal gedwongen om met oudere mannen te trouwen, moeten ze leren om vrouw te zijn als ze nog maar kinderen zijn. De psychoanalyticus geeft het voorbeeld van een "17-jarig meisje, zonder enige ervaring met seksualiteit, zwangerschap en moederschap, die toch al deze beproevingen moet ondergaan. Ze bevindt zich ongewild in het bed van een volwassen man en wordt verkracht. Een hartverscheurend trauma dat zij nooit zal kunnen vergeten. Verkrachting met de hulp en zegen van ouders, familie, de samenleving en justitie," meldt Hespress.

Dit is het drama dat zich in vele gezinnen afspeelt. Dit alles gebeurt onder de noemer "Halal" en respect voor de rechten van het kind op Marokkaanse wijze, klaagt Mabrouki. Volgens hem zou de doodstraf die wordt geëist als een eerlijke straf voor pedofielen moeten gelden voor alle Marokkanen die kinderhuwelijken toestaan en aanmoedigen.

De psychoanalyticus roept op tot respect voor de rechten van kinderen, en vooral voor die van jonge meisjes die het recht hebben om in hun eigen tempo op te groeien, meldt Hespress.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team