Zoeken

Marokko: taboes doorbreken om pedofilie en seksueel misbruik te bestrijden

14 oktober 2020 - 17:40 - Marokko

©

Naar aanleiding van de moord en verkrachting van de 11-jarige Adnane zijn er in Marokko twee kampen ontstaan. Er zijn veel Marokkanen die vinden dat de dader de doodstraf moet krijgen om als afschrikwekkend voorbeeld te dienen. Sommigen zien dit echter als een ’extreme’ oplossing en zien meer heil in een structurele strijd tegen pedofilie.

Na de zaak van Adnane zijn er verschillende andere gevallen van pedofilie aan het licht gekomen, waardoor de roep om pedofielen ter dood te veroordelen steeds luider wordt in Marokko. Zo is er onlangs een imam gearresteerd die ervan wordt beschuldigd meerdere kinderen in zijn dorp te hebben misbruikt. Hoewel het een ernstig misdrijf is, meent de schrijver en mensenrechtenactivist Ahmed Assid dat "de doodstraf een halsstarrige vlucht is om geen echt debat te openen over de grondoorzaken van seksueel misbruik van kinderen en de stilzwijgende tolerantie die agressors beschermt."

Volgens Assid "bevordert het zwijgen van de Marokkaanse samenleving over seksuele kwesties, taboe in gezinnen, en daarom afwezig in het publieke debat, de straffeloosheid van pedofielen en het niet aanpakken van misstanden", meldt La LibreAfrique.

Volgens hem is de angst voor schaamte, schandaal en sociaal stigma voor elk onderwerp dat verband houdt met seksualiteit de oorzaak van al dit morele verval waardoor volwassenen zich ongehinderd aan kinderen kunnen vergrijpen. Het voorbeeld van de pedofiele imam, die jarenlang studenten op zijn koranschool straffeloos mishandelde, is onthullend, aldus Abdel Moneim Al-Rifai. Volgens hem heeft de Adnane-affaire de discussie opnieuw op gang gebracht.

Amina Bouayach, voorzitster van de Nationale Mensenrechtenraad (CNDH), stelt voor om het Marokkaanse wetboek van strafrecht te hervormen om de sancties tegen pedofielen aan te scherpen. Volgens haar kent Marokko tal van verkrachtingszaken waarin de ouders hun klachten hebben ingetrokken. Ze herinnert zich de vrijlating in juni van een man die ervan werd beschuldigd een 6-jarig meisje te hebben verkracht. Nadat de aanklacht tegen hem was ingetrokken kwam hij weer op vrije voeten. Ook haalt Bouayach een zaak aan van een man uit Koeweit die werd verdacht van de verkrachting van een minderjarige. Ook deze man werd om dezelfde reden weer vrijgelaten.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team