Zoeken

Proces Mocro-Maffia eindigt vandaag in Nederland

27 februari 2024 - 10:00 - Wereld

©

Na 142 zittingsdagen in bijna zes jaar tijd, komt er dinsdag een einde aan het monsterproces Marengo tegen de Mocro-maffia in Nederland. De rechtbank in Amsterdam doet vandaag uitspraak in de zaak tegen Ridouan Taghi en zestien medeverdachten.

De uitspraak, die uren kan duren, wordt rond het middaguur verwacht. Taghi heeft al laten weten dat hij niet bij de uitspraak aanwezig zal zijn. Tegen zes verdachten, waaronder Taghi, is levenslang geëist.

Lees ook: Autoriteiten Dubai: Taghi niet gewond bij uitlevering aan Nederland

Het proces Marengo draait om zes moorden en meerdere moordpogingen. De zaak werd overschaduwd door de moorden op de broer van kroongetuige Nabil B., advocaat Derk Wiersum en Peter R. de Vries, de vertrouwenspersoon van B.

Kroongetuige B. heeft tegen een strafeis van tien jaar belastende verklaringen afgelegd over zijn medeverdachten. Naast zijn verklaringen zijn er ontsleutelde PGP-berichten die belangrijke bewijslast vormen in het proces.

Ridouan Taghi wist lang uit handen van de Nederlandse autoriteiten te blijven en werd uiteindelijk eind 2019 in Dubai opgepakt. Saïd Razzouki, zijn vermeende rechterhand, werd begin 2020 in Colombia gearresteerd. Beiden zitten vast in de Extra Beveiligde Inrichting in Vught.

Lees ook: Rechter weigert uitspraak tegen Ridouan Taghi uit te stellen

Na de uitspraak is de strafzaak nog niet voorbij. Verwacht wordt dat Taghi en zijn medeverdachten in hoger beroep gaan.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team