Zoeken

Privévluchten uit Europa in het geheim Marokko binnen?

19 januari 2022 - 10:20 - Marokko

©

Privévliegtuigen met passagiers uit verschillende Europese steden zouden Marokko nog binnenkomen, ondanks de sluiting van de luchtgrenzen. Het is een bloeiende onderneming voor de organisatoren van deze vluchten.

De particuliere vliegtuigen slagen erin om het Marokkaanse grondgebied zonder moeilijkheden binnen te komen en te verlaten, ondanks de gesloten luchtgrenzen. Hun passagiers ondergaan geen enkele gezondheidscontrole of quarantaine van zeven dagen, meldt het dagblad Assabah. De organisatoren van deze vluchten huren vliegtuigen en slagen erin de nodige vergunningen van het ministerie van Buitenlandse Zaken te verkrijgen, door drie dagen vóór de vlucht de paspoorten van de reizigers over te leggen.

Lees ook: Marokko: druk op minister Aït Taleb om grenzen te openen

Reiziger betalen tot 200.000 dirham voor een vlucht en moeten een geactualiseerd vaccinatieschema voorleggen om in aanmerking te komen voor de uitzonderlijke reisvergunning, die wordt afgegeven door de bevoegde dienst van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Volgens een bron die werkzaam is op het gebied van de mensenrechten, vormen deze "geheime" vluchten een schending van het soevereine besluit van de regering om vluchten uit het buitenland te verbieden. Daardoor komt ook de wettigheid van de door het ministerie van Buitenlandse Zaken verleende vergunningen in het geding.

Lees ook: Honderden Amerikanen en Israëliërs in Marrakech verwacht voor mega-trouwfeest

De afgifte van deze vergunningen is een inbreuk op het gelijkheidsbeginsel dat geldt voor alle burgers, aldus de bron die anoniem wil blijven. De particuliere vluchten zijn discriminerend omdat zij niet voor iedereen toegankelijk zijn. Verschillende Marokkaanse burgers die in Europa zijn gestrand of daar om uiteenlopende redenen naar toe wensen te vertrekken zouden ook in aanmerking kunnen komen voor deze vluchten. Maar vanwege de hoge kost hebben zij geen andere keuze dan te wachten op het besluit van de regering om het luchtruim weer te openen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team